Fernando Simón, en el centre de la polèmica per les seves últimes paraules: «És fals»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries va assegurar que el tancament de bars és la mesura més efectiva contra la Covid-19

L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere
Fernando Simón, en el centre de la polèmica per les seves últimes paraules: «És fals»| Europa Press

Fernando Simón ha tornat a col·locar-se en el centre de totes les crítiques després de les declaracions que va realitzar el dimarts, 19 de gener, i que va posar en el focus dels contagis als locals d'hostaleria i restauració. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) va argumentar en la seva compareixença que la mesura que ha causat un major impacte en el control de la transmissió de la Covid-19 ha sigut el tancament dels bars, cosa que els hostalers consideren «fals», raó per la qual han demanat que rectifiqui les seves paraules públicament o que el Govern li cessi de les seves funcions.

La patronal d'Hostaleria considera que les seves paraules criminalitzen el sector, perquè, a més, no estan justificades segons els informes que el mateix Ministeri de Sanitat publica habitualment respecte a la transmissió de la Covid-19. El president de la patronal, José Luis Yzuel, ha demanat als polítics i representants públics de la gestió de la pandèmia a actuar «amb serietat en la seva presa de decisions» i ha demanat «respecte» per als hostalers, que han aplicat totes les mesures exigides per l'Administració per garantir la seguretat dels clients.

En el comunicat, la patronal explica que el sector de l'hostaleria apareix com a focus d'origen del 3% dels contagis de Coronavirus, molt lluny del percentatge de l'àmbit familiar o social, que actualment són els grans focus de contagi, especialment després de les festes de Nadal. Les xifres que presenta el mateix Ministeri de Sanitat no es corresponen amb les paraules de Simón, i tampoc justifiquen, segons Yzuel, les mesures que les comunitats autònomes estan prenent per frenar la tercera onada, com el tancament total de bars i restaurants en algunes regions o els aforaments i horaris limitats.

A més, creuen que no hi ha una correlació directa entre les dades que presenta Sanitat i les diferents conselleries autonòmiques amb l'evolució de la pandèmia, i que les mesures restrictives en l'hostaleria no es tradueixen en una millora de la situació.

Les restriccions en l'hostaleria no es tradueixen en millores epidemiològiques

José Luis Yzuel posa d'exemple la gestió que s'està fent a Madrid i Catalunya. La primera és la regió que està sent més permissiva amb l'hostaleria a tot Espanya, mentre que la segona va tancar durant mes i mig tota l'hostaleria a la segona onada, i actualment ha limitat el servei dels bars i restaurants a l'horari d'esmorzars i dinars.

Segons expliquen en el comunicat, les dues comunitats tenen corbes epidemiològiques molt similars tot i el diferent nivell de les seves restriccions, el que indicaria que l'hostaleria no és el principal focus de contagis ni la causa que es descontrolin els contagis.

Els hostalers posen d'exemple també a altres comunitats com Andalusia, Cantàbria o Castella i Lleó, on s'ha tancat l'interior dels bars i, així i tot, la taxa de contagis ha pujat un 34%, tal com indica el president de la patronal. Per aquests motius, Yzuel creu que la declaració que va fer ahir Fernando Simón és «falsa», i l'acusa de «falta de responsabilitat, per no tenir en compte el fort impacte que poden tenir (les seves paraules) sobre un sector motor de l'economia nacional».

El president de la patronal assegura que estan farts «de la criminalització per part de les autoritats i d'estar en el focus continu de les restriccions», ja que des del principi han adoptat «totes les mesures de seguretat que s'han imposat». Aquesta no és la primera vegada que Fernando Simón es converteix en el centre de la polèmica per unes declaracions d'aquesta mena, i tampoc seria la primera vegada que demana disculpes públicament per elles, així que és possible que torni a pronunciar-se sobre aquest tema durant la seva pròxima compareixença pública.


Comentaris

envia el comentari