Fernando Simón ha comparegut la tarda d'aquest, com sol fer de forma habitual, per analitzar la situació epidemiològica per la qual està passant Espanya i respondre a les preguntes d'alguns periodistes. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) ha aprofitat l'ocasió també per demanar ajuda als periodistes sobre el que passarà en els propers mesos i també ha avançat què podríem viure l'estiu tot i la pandèmia, sempre en funció de com avanci la lluita contra el virus i la vacunació.
Sobre el segon punt, Simón ha avançat que tot dependrà de com avanci el procés de vacunació, i que, en qualsevol cas, les mesures sanitàries hauran de seguir aplicant-se encara durant molt de temps. Així i tot, ha deixat entreveure que és possible que, amb l'arribada de l'estiu, i amb cada vegada més percentatge de població vacunada, «es podran suavitzar» algunes mesures, tot i que «la gran majoria haurem de mantenir-les un temps important».
El doctor ha matisat que «és possible que per a l'estiu es puguin relaxar moltes d'elles. Veurem, depèn de quantes vacunes ens puguin anar arribant o no». Cal recordar que, de moment, estan autoritzades les vacunes de Pfizer / BioNTech, de Moderna i d'AstraZeneca / Oxford, l'última a arribar, però la que aportarà més dosis a partir d'aquest mateix mes de febrer, tot i que aquesta no s'administrarà als majors de 65 anys.
En aquest sentit, Fernando Simón ha demanat als periodistes que l'ajudin a transmetre aquest missatge a la ciutadania perquè quedi clar que fins que s'assoleixi, com a mínim, un 70% de població vacunada, les mesures caldrà mantenir-les.
Per a Simón és molt important que «vacunem molt bé» durant les properes setmanes o mesos, i avisa que descuidar les mesures de prevenció «no ens ajudarà en res». «Encara que incrementem la quantitat de població vacunada i anem reduint els riscos cada setmana una mica més, no implica que puguem relaxar encara la resta de mesures», ha assenyalat el doctor, que ha insistit que «d'això n'hem de ser conscient tots. Hem d'ajudar a donar aquest missatge».
Així, el director del CCAES s'ha mostrat receptiu amb les crítiques sobre la gestió de la pandèmia, i entén que, des dels mitjans, també es puguin qüestionar alguns punts, però ha insistit en la necessitat que siguin els mitjans els que transmetin el missatge sobre la necessitat de respectar les mesures.
«Entenc que es poden criticar les mesures, criticar com es gestionen algunes coses, però sí que els demanaria que, per favor, ens ajudin a transmetre el missatge de què tenir la població vacunada no implica que puguem relaxar la resta de les mesures, fins que no estiguem al 70% com a mínim de vacunats», ha assenyalat.
La situació millora a Espanya, però segueix sent «molt dolenta»
Sobre la situació actual en què es troba Espanya, Fernando Simón coincideix que s'ha observat certa millora en la majoria d'indicadors en les últimes setmanes, però insisteix que la incidència «és elevadíssima» i que està «molt per sobre del nostre objectiu final».
L'informe publicat aquest passat 4 de febrer per Sanitat mostrava una incidència acumulada en les últimes dues setmanes de 783,25 casos per cada 100.000 habitants, baixant per primera vegada dels 800 casos en les últimes dues setmanes.
A més, per primera vegada des que va començar la tercera onada, la incidència acumulada va baixar en totes les comunitats autònomes. Davant aquesta situació. Simón ha destacat que l'evolució és «favorable», però que la situació segueix sent «molt, molt dolenta», com demostren les dades de l'UCI, que segueix per sobre del 40% a tot el país i amb 6 comunitats per sobre, fins i tot aconseguint el 73% a la Rioja, el 70% a Melilla o el 60% a la Comunitat Valenciana.