Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa

Fernando Simón aclareix una mica més com serà l'estiu a Espanya

El director del CCAES es mostra optimista de cara al període estival

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha ofert les dades de la pandèmia a Espanya com cada dilluns, que deixen un balanç de 19.852 nous casos i 147 morts el cap de setmana. A dia d'avui, la incidència acumulada a 14 dies està en 235,59 casos per 100.000 habitants i aquesta dada fa pensar que estem en «una situació més o menys estable a nivell nacional», segons apunta el director del CCAES.

Podem planificar ja les vacances d'estiu?

Preguntat sobre si podem anar planificant les vacances, Simón és optimista, tot i que ha matisat les paraules de la ministra de Turisme, Reyes Maroto. «Hem d'entendre els àmbits en què treballa cada un i dels que cada un és responsable. Jo entenc perfectament l'interès de la nostra ministra a promoure de nou el turisme i aconseguir reactivar l'economia. De fet, és la clau perquè sortim tots junts d'això. I entenc que sigui optimista pel que fa a la possibilitat que això passi. Però no crec que ho estigui plantejant per a la setmana que ve, ni per a l'altra», ha advertit Simón.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

«Probablement ho està plantejant per d'aquí a un mes o dos, quan aquest certificat verd digital estigui ja disponible. Jo ja saben que tendeixo a ser optimista, però tendeixo a ser optimista en l'àrea que em competeix. Aquesta és l'evolució de l'epidèmia. Sobre l'evolució de l'epidèmia jo crec que no tindrem increments importants. Probablement ens mantindrem estancats uns dies i després és molt possible que baixem», ha afirmat l'epidemiòleg.

L'optimisme de Fernando Simón de cara a l'estiu

Fernando Simón vol transmetre esperança als espanyols i manté que és «optimista, perquè estic convençut que la població espanyola entén la situació en què estem i és capaç d'aplicar les mesures que s'han d'aplicar mentre no aconseguim les cobertures de vacunació que necessitem per poder començar a reduir les dades». «Jo soc optimista amb això. Potser el meu optimisme no és tant amb l'evolució de l'epidèmia, sinó amb la població, que són els meus compatriotes, la gent amb la qual visc cada dia, la gent que habita tots els pobles i ciutats d'Espanya», ha dit Simón.

«Crec que podem ser optimistes des d'aquest punt de vista, gràcies al qual l'epidèmia evolucionarà aparentment bé. Això no vol dir que, de sobte, tinguem una catàstrofe perquè no es compleixen les normes durant un temps llarg o es deixen de complir abans d'hora», ha advertit també en la seva compareixença habitual dels dilluns.

A més, Simón ha recordat que hem de ser prudents encara que es vagin relaxant algunes mesures: «Anem en la línia adequada de les cobertures que esperàvem tenir per al mes de juny-juliol. Però cal tenir molta cura. El que no podem és deixar d'aplicar les mesures de protecció abans d'hora. Si les deixem d'aplicar abans d'hora, l'optimisme se n'anirà en orris. Cal entendre que el fet que siguem optimistes de cara al futur no vol dir que no haguem de fer cadascú la nostra part perquè aquestes prediccions optimistes es compleixin. Si deixem de complir, si deixem de posar cadascú la part que ens toca,  òbviament podem deixar de ser optimistes des de ja», ha avisat.

«Certa estabilitat» en la situació epidemiològica a Espanya

Pel que fa a la tendència dels últims dies, Simón ha recalcat que «hi ha variació entre unes comunitats i altres, amb diverses en tendència suaument descendent i altres suaument ascendent», tot i que ha dit que «qualsevol variació que estiguem observant últimament a les CCAA no té una velocitat massa important ni a l'alça ni a la baixa».

«A nivell nacional la mitjana és d'una certa estabilitat, el que no vol dir que hi hagi algunes comunitats autònomes en què calgui mantenir una atenció especial, sobretot en aquelles que mantenen incidències molt altes, que tindran en els pròxims dies un impacte important en els serveis assistencials», ha finalitzat.