La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, durant una intervenció al Congrés dels Diputats

El govern espanyol i LaLiga treballen pel retorn del públic als estadis de futbol

La mesura podria fer-se efectiva a partir del cap de setmana del 9 de maig, quan acaba l'estat d'alarma

El govern espanyol i LaLiga estan estudiant el retorn del públic als estadis de futbol durant els darrers partits de la Lliga, segons han informat la Ser i la Cope la passada nit. Aquest retorn dels aficionats a les graderies dels estadis de Primera i Segona podria fer-se efectiu a partir del cap de setmana del 9 de maig, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma, o bé només durant els dos últims partits, segons les informacions d'ambdues cadenes de ràdio. Si finalment aquest fet es produeix d'aquí a deu dies, coincidirà amb dos partits que poden decidir el campionat: Barça-Atlètic de Madrid i Real Madrid-Sevilla.

L'executiu estatal estaria treballant en un protocol definitiu d'actuació, que també es podria aplicar per a la Lliga Endesa de bàsquet. Aquest protocol inclouria un aforament màxim —de 5.000 espectadors segons la Cope i del 25% del total segons la Ser— i altres mesures com la prohibició d'aixecar-se o de treure's la mascareta per menjar. Segons la Cope, el govern espanyol té l'objectiu que el retorn de públic als estadis ajudi a impulsar la temporada turística.

14 mesos sense públic als estadis de Primera i Segona Divisió

El darrer partit de Lliga disputat amb públic va ser el 8 de març de 2020 a l'Estadi Benito Villamarín de Sevilla. Va ser un Betis-Real Madrid, que va acabar amb victòria andalusa per 2-1. Dos dies després es va jugar un Eibar-Real Sociedad, ja sense públic, i a partir d'aquí, amb el decret de l'estat d'alarma del govern espanyol, la competició es va suspendre fins a l'11 de juny, quan es va reprendre amb les graderies buides i importants mesures de seguretat entre jugadors i tècnics.

La situació a partir de la Segona B és diametralment diferent, ja que durant bona part de la temporada hi ha hagut una quantitat limitada de públic a les graderies, tot i que això ha anat variant segons la comunitat autònoma on es disputaven els partits. A Catalunya, els equips de la tercera categoria de futbol —així com altres categories i altres esports— van poder obrir les portes als seus aficionats fa un mes.