Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa

Fernando Simón veu un 'perill imminent' a Espanya i fa una crida a la població

Al director del CCAES li preocupa que després del pont de desembre es tornin a disparar els contagis de coronavirus

Fernando Simón amb un paper i un bolígraf a la mà durant una roda de premsa
Fernando Simón tem que després del pont de desembre es tornin a disparar els contagis de coronavirus | Europa Press

Fernando Simón ha tornat a comparèixer en roda de premsa per comunicar les últimes novetats de la pandèmia a Espanya. Cal recordar que aquest dijous Sanitat va notificar 10.127 nous positius, 254 morts i una incidència acumulada de 240 casos. L'epidemiòleg va iniciar la seva compareixença parlant de la situació actual al nostre país.

«Qualsevol relaxació pot portar-nos a situacions realment complicades. Seguim tenint una alta taxa de diagnòstic. Al voltant de 2.000 proves per setmana. Donada la situació a la resta d'Europa, en la qual pràcticament tots els països estabilitzen la corba i superiors a la nostra, això no està encarrilat. La incidència a Espanya és de les més baixes del continent», assegura l'expert.

L'imminent perill que veu Simón per al pont de desembre

Simón també va voler llançar un missatge d'alerta sobre l'imminent perill que pot arribar a donar-se a casa nostra: «Aquest proper pont ja hi ha risc. Són quatre dies festius en què podem tirar per terra el treball de dos mesos. Després, si no ha incrementat la transmissió, ens encarregarem de Nadal».


Pel que fa als positius registrats a les fronteres, Simón va indicar que «des del dia 23 de novembre, s'han identificat 1.020 persones, a les quals se'ls ha realitzat proves d'antígens. 14 van donar positiu i se'ls va fer proves PCR. No tenim encara informació de quins han estat finalment positius. Són xifres petites. El problema no està en els viatges».

Preguntat per l'opció d'arribar a una incidència de 25 casos per cada 100.000 habitants abans de Nadal, el director del CCAES va ser bastant negatiu: «No crec que a escala nacional ho aconseguim. En gran part dependrà d'aquest pont que algunes comunitats ho aconsegueixin».

Simón comenta les mesures del pla de Nadal

Fernando Simón també s'ha referit al pla de Nadal aprovat pel Consell Interterritorial: «Està pensat per a la situació actual i considerem que són les mesures mínimes. Per a algunes comunitats hauria de ser més restrictiu. És factible que alguna decideixi prendre mesures similars a partir del 6 de gener. S'havia d'arribar a un mínim, però es poden realitzar igualment».

L'epidemiòleg va explicar per què els nens entraran dins el límit de 10 persones permeses per a les reunions familiars: «És una qüestió en la qual es va decidir que havien d'entrar en el grup perquè es poden infectar. Sobre la xifra, la restricció de la barreja de persones de diferents nuclis és fonamental. Una xifra de sis persones permet una barreja màxima de dos grups, i és la mida mitjana de les famílies. Ampliar a 10 si es mantenen mesures de precaució, és una concessió. Ha d'anar associada a un manteniment estricte de les mesures de seguretat». «Si l'evolució és dràsticament diferent, ens plantejarem si és coherent mantenir-lo. Pot ser més restrictiu o tot el contrari, es pot flexibilitzar. Però sempre amb molta cura. Malgrat que es pot modificar, el que es faci ha de fer-se amb temps suficient. No podem esperar a l'últim moment», va sentenciar Simón.

El polèmic terme de «persona propera»

Així les coses, Simón també va parlar sobre el polèmic terme de «persona propera» i va assenyalar que «no és un terme casual. Posar famílies és una definició legal molt determinada que no inclou totes les situacions socials. Pot ser injust amb persones no incloses en el termini legal de família. Reunits inclou a persones amb especial relació d'afecte o parentiu. Una persona que celebra totes les festes de Nadal de la seva vida amb el seu veí, hauria de fer-ho igual que ho fa un amb el seu cosí. Pot estar subjecte a trampes, però totes les mesures tenen un alt component de responsabilitat social individual. Aquest terme, no incrementarà els contagis si hi ha responsabilitat».


Fernando Simón també va voler comentar un altre tema candent i d'actualitat com és la vacuna quan arribarà la vacuna. «Fins ara la informació que tenim de la vacuna és que és molt probable que reuneixi els requisits per ser aprovada. Cal esperar. El procés de l'EMA està previst que es prengui una decisió a finals de mes, el 29 de desembre. La informació sobre Pfizer és que podria reunir els requisits. Si s'ha aprovat allí, els requisits no haurien de ser diferents», assegurava.

Finalment, sobre la forma en què es durà a terme a Espanya, Simón va remarcar que «s'està treballant en un document amb tots els detalls i hi haurà un protocol únic adaptable a cada comunitat autònoma. Hi haurà un petit marge, però es considera únic per a tot el territori. La vacuna la finança l'estat i es distribuirà a les comunitats».