Amb la crisi de la Covid-19 són molts els treballadors que s'han quedat en ERTO i que han necessitat els ajuts de l'Estat per sobreviure i seguir mantenint part dels seus ingressos. És per això que tothom està molt atent per saber fins quan se seguiran prorrogant aquestes ajudes, i més tenint en compte que les restriccions a causa de la segona onada del coronavirus poden continuar fins al pròxim mes de maig, data en què acaba l'Estat d'Alarma.
En aquest sentit, el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assenyalat en una entrevista a TVE, que les mesures de protecció es mantindran fins al primer semestre del 2021. «Ho continuarem mantenint fins a principis del 2021. Hi haurà ajustos, però seran menors del que es diu», ha avançat. Així doncs, el ministre creu que hi haurà ajustos de plantilla en els pròxims mesos, però que el nombre dels ERTO que passaran a ser ERO, serà menor del que es diu.
«Obvi que hi haurà reestructuració d'ocupació en alguns sectors, però si observem el que ha anat passant fins ara i com les expectatives s'han vist modificades per la realitat, hi ha raons per ser optimistes, ja que el sistema d'hibernació (ajuts a empleats i autònoms) està funcionant».
Bones raons per esperar fins al primer semestre: es confia en la immunitat de grup
Escrivá ha mantingut que les ajudes es mantindran fins a principis d'estiu, que és quan tenen previst assolir la immunitat de grup, segons les previsions d'administració de la vacuna contra la Covid-19.
Recordem que, segons va anunciar Sánchez, la campanya de vacunació hauria de començar a Espanya el pròxim mes de gener i vacunar a gran part de la població durant el primer semestre del 2021: «Una part substancial de la població serà vacunada al llarg del primer semestre del 2021. Hi haurà 13.000 punts de vacunació».
Tot i això, segons el pla de vacunació que va presentar el govern el passat novembre, en una primera fase -de gener a març-, i el subministrament limitat de la vacuna, es prioritzarà a la gent gran de residències, al personal sanitari i als adults de més de seixanta-cinc anys amb malalties cròniques. Per tant, el procés de vacunació podria allargar-se fins a finals d'any.
L'atur i l'ingrés mínim vital
En l'entrevista a TVE, el ministre d'Inclusió també ha parlat sobre les xifres d'atur que s'han vist aquest mes de novembre. José Luis Escrivá considera que les mesures de protecció i els diferents tipus d'ERTOestan funcionant adequadament i no s'està acomiadant a la gent, com es temia en un principi.
Sobre el polèmicIngrés Mínim Vital, Escrivá ha reconegut que no s'arribarà a les xifres que s'esperaven des d'un principi. Quan van anunciar la prestació, ho van fer amb l'objectiu d'arribar a 850.000 famílies, però actualment només han rebut l'ajut 160.000 famílies, i ja han estat denegades 1,2 milions de sol·licituds per no complir els requisits.