En els últims mesos i dies han estat diversos els professionals sanitaris i partits de l'oposició que s'han preguntat per què es va escollir Ferrovial per a fer el seguiment de contactes de la Covid-19 a Catalunya. Tot i que el Parlament va acabar aprovant la rescissió immediata, això no ha estat possible, i la consellera de Salut, Alba Vergés, ja va assegurar en el seu moment que no es podia desfer una feina ja feta. Ara, un dels majors dubtes és per què es va escollir la filial de Ferrovial Ferroser per fer el contracte de quasi 18 milions d'euros.
Diversos treballadors expliquen al mitjà 'El Món' les abundants incidències a les quals s'enfronten i que dificulten el correcte seguiment dels contactes. La seva versió, però, és diferent de la que dona en canvi, el Servei d'Emergències Mèdiques de forma oficial. Fonts del SEM no reporten cap incidència rellevant i asseguren que els problemes que hagin pogut sorgir s'han resolt o s'estan resolent. En general, els responsables del SEM diuen que el servei treballa amb normalitat i que la ciutadania agraeix la feina feta.
Els responsables del 061 i del SEM asseguren que no hi ha incidències remarcables
Els gestors de contactes estrets del coronavirus contractats a través de Ferroser desenvolupen la seva feina en un edifici polígon industrial de Sant Joan Despí llogat per Indra, una empresa de l'Ibex, mentre els altres es troben en un local del 061 al polígon de l'Hospitalet de Llobregat, apunta el mitjà en qüestió. Alguns dels treballadors expliquen a 'El Món' que hi ha moltes incidències informàtiques i que això provoca que el seguiment no es pugui fer com el protocol estableix, en canvi, els responsables del 061 asseguren que no hi ha incidències remarcables i que el servei funciona amb un elevat índex d'èxit i satisfacció per part de la ciutadania. Una versió que varia de la dels testimonis dels treballadors, ja que aquests expliquen que en alguna ocasió fins i tot han hagut d'estar aturats una setmana sencera perquè no han pogut fer trucades.
Així ho explica en Sergi, un dels gestors, al mitjà en qüestió. Aquest insisteix que no es pot fer bé el seguiment pel retard que porten i això fa que ells mateixos hagin d'anar adaptant el protocol: «L'anem adaptant perquè saps que truques a una persona que potser ha acabat la quarantena, i ho fas d'una altra manera perquè no et digui que fa una setmana que és fora de casa». A més, lamenta que en algunes ocasions, les persones es molesten.
Una altra de les gestores, la Clàudia, també dona la seva versió com a treballadora. Tot i que apunta que el sistema funciona «bé», matisa que, molt sovint «se satura» per la quantitat de casos. Problemes com aquests provoquen un endarreriment en les trucades de seguiment: «Cada vegada hi ha més casos i menys gent per fer-ho», lamenta. Clàudia també explica el funcionament, per cada contacte han de fer tres trucades: la primera es fa per avisar que algú és contacte estret i la segona i la tercera, al cinquè i desè dia, respectivament, per fer el seguiment i comprovar si les persones han desenvolupat símptomes, però lamenta que aquestes ja no arriben.
A més, apunta: «És que han d'entendre que hi ha un munt de casos i ens trobem moltes vegades que la gent no vol col·laborar». «Si algú rebutja la trucada, no se'l torna a trucar i ja està», ja que aquest rebuig queda enregistrat. Aquesta versió dels treballadors contrasta amb la versió del SEM, que assegura que actualment s'estan fent 15.000 trucades diàries «exitoses» i gràcies a les quals «s'acaba transmetent la informació desitjada». En termes concrets, els gestors de Ferroser han fet 1.160.000 trucades des de l'1 de juny.
A part de treballadors i usuaris, des dels CAP també han sorgit queixes per la descoordinació amb els gestors de contactes perquè a vegades afirmen desconèixer si s'han fet les trucades als contactes que ells recullen i passen als gestors de Ferroser.