Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.

El Tribunal Suprem revoca el tercer grau dels presos de l'1-O i els retira la possibilitat de fer sortides

La sala presidida per Manuel Marchena ho ha fet públic aquest divendres

Cuixart, Junqueras, Romeva i Turull sortint de la presó durant l'etapa en què tenien el tercer grau.
Els presos es queden definitivament sense tercer grau. | ACN

El Tribunal Suprem revoca el tercer grau a tots els presos per l'1-O i els retira també la possibilitat de fer sortides laborals o de voluntariat per la via de l'article 100.2 del règim penitenciari. A la pràctica immediata, això no varia la situació dels empresonats a Lledoners, que ja no gaudien de sortides, però sí que obliga Carme Forcadell i Dolors Bassa a tornar al règim d'internament i perden les sortides diàries i de cap de setmana de què disposaven des de feia mesos.

El Suprem revoca el tercer grau i els permisos del 100.2 als presos de l'1-O

La sala que presideix Manuel Marchena considera que l'aplicació del tercer grau és «prematura» i, respecte al 100.2, apunta que «no hi veu connexió» amb un procés de reinserció. D'aquesta manera, doncs, els nou empresonats per l'1-O retornen a la posició inicial: empresonats en règim de segon grau i sense possibilitat de sortides fins a arribar al quart de condemna, quan es comencen a atorgar permisos que permeten anar a casa durant 36 dies anuals. Alguns presos ja n'han gaudit, però d'altres hauran d'esperar encara uns quants mesos per arribar-hi.

Amb la decisió del Suprem, doncs, els presos de Lledoners que tenien el tercer grau en suspensió cautelar el perden de manera definitiva; mentre que Carme Forcadell i Dolors Bassa, que el mantenien a l'espera de la decisió de la sala de Marchena, perden la possibilitat de sortir que tenien des de mesos enrere —només anaven a la presó per dormir-hi de dilluns a dijous.

A l'espera dels indults i la reforma del Codi Penal

La decisió del Suprem deixa, ara sí, totes les opcions de l'alleujament de la situació dels presos en mans del govern espanyol, a través de la doble via que ja ha començat a explorar. D'una banda, els indults, que segueixen la seva tramitació i que en qüestió de mesos arribaran a la taula del Consell de Ministres, que té la facultat d'aplicar aquesta mesura de gràcia; i de l'altra, la reforma del Codi Penal, que abaixa les penes privatives de presó per sedició i pot permetre un règim penitenciari més favorable, o fins i tot el ple compliment de la condemna, als empresonats.