Segueixen els problemes per tramitar les ajudes de l'ingrés mínim vital a Espanya. Després dels obstacles acumulats des que es va posar en marxa aquesta prestació adreçada a les famílies més vulnerables, el Govern reconeix que l'ingrés mínim no arribarà «ni de lluny» a les 850.000 llars que s'asseguraven des d'un principi.
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha confirmat des del Congrés que s'han rebut i tramitat més d'1,2 milions de sol·licituds, de les quals només s'han acceptat 160.000. Això vol dir que 850.000 famílies es queden sense aquests ajuts, molt necessaris en aquests temps de crisi i emergència social. El ministre ha reconegut que la previsió estava molt per sobre de les seves possibilitats.
D'una banda, Escrivá ha volgut reivindicar la feina de l'administració, que l'ha descrit com una «fita», recordant que han hagut de gestionar un gran nombre de documents, però també ha matisat que cal «avaluar» la manera de fer la prestació, en la seva opinió, «amb les polítiques públiques per a ajustar-les».
El ministre ha avançat la seva intenció de començar al gener una avaluació de la prestació, i ha explicat per què no seran capaços de cobrir la majoria de les llars que tenien previstos amb l'ingrés mínim vital.
VIDEO | El PGE de 2021 permitirá desarrollar los itinerarios de inclusión, crear un mapa de inclusión y realizar una evaluación continua y de rediseño del Ingreso Mínimo Vital pic.twitter.com/Elp8R0Hehr
— Ministerio Inclusión Seguridad Social Migraciones (@inclusiongob) December 2, 2020
«No sabem si els nivells de renda i patrimoni establerts són més elevats del que pensàvem», ha dit. Per això creu que algunes de les sol·licituds rebutjades es deu al fet que les llars superen els límits de renda i patrimoni exigits per rebre l'ajuda. En el moment d'establir la mesura, el Govern va fixar quatre raons per les quals una sol·licitud podria ser descartada.
Requisits per demanar l'ingrés mínim vital
En primer lloc, no es poden beneficiar de l'ingrés mínim vital les persones usuàries d'una prestació de servei residencial, de caràcter social, sanitari o amb caràcter permanent i finançada amb fons públics, amb l'excepció de dones víctimes de violència de gènere o víctimes de tràfic d'éssers humans.
En segon lloc, queden fora els adults que viuen sols amb ingressos superiors als 5.538 euros a l'any, així com les famílies que cobren més de 12.184 euros anuals. En tercer lloc, els menors de vint-i-tres anys i majors de 65, excepte que tinguin menors a càrrec.
La quarta raó fa referència al patrimoni, aclarint que no podran percebre la prestació les persones que viuen soles i el patrimoni excedeix els 16.600 euros, i les famílies amb un patrimoni superior als 43.196 euros. El patrimoni net no pot excedir tres vegades la renda anual percebuda, segons estableix el reial decret.
Complexitat dels tràmits
El ministre també ha explicat que algunes sol·licituds són descartades per la «definició d'unitat de convivència». Per això, ha avançat que el ministeri de Seguretat Social està col·laborant «intensament» amb les ONG que treballen directament amb les famílies més vulnerables, per ajudar-los a presentar les sol·licituds de l'ingrés mínim vital.
Tot i les explicacions del ministre, alguns sectors i estudis adverteixen que el problema en la tramitació pot ser degut a la complexitat d'omplir els documents que demana el ministeri. Asseguren que no són clars, ni amb un llenguatge accessible.
Tot i això, Escrivá ha assegurat haver entrat personalment a la web de la prestació per fer el tràmit i comprovar la seva funcionalitat. En la seva opinió, el més feixuc són els documents que s'han d'afegir, però també ha explicat que s'ha millorat aquesta part eliminant l'exigència d'algun d'ells que l'administració pot aconseguir de forma interna.
El ministre ha admès que hi ha un «marge de millora» en la relació de l'administració amb els ciutadans, però també ha recordat que han entrat 1,2 milions de sol·licituds de l'ingrés mínim vital, la qual cosa indica que moltes llars han pogut accedir a la prestació mitjançant aquest sistema.