YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El pla de Fernando Simón per aquesta tardor que afecta tots els espanyols

El director d'alertes i emergències sanitàries podria rellevar Salvador Illa si aquest es presenta com a candidat a la Generalitat

Pedro Sánchez, Salvador Illa i Fernando Simón en una reunió
Sánchez ha pensat en Fernando Simón com a substitut de Salvador Illa | Moncloa

El president del govern, Pedro Sánchez, fa setmanes amb una idea al cap: fer alguns canvis de ministres per reduir el nombre de carteres i donar aire fresc a l'equip abans d'afrontar el moment més dur de la legislatura. Un dels ministeris que podria patir un canvi és el de Sanitat, i el nom de Fernando Simón sona amb força.

Com ja es va destapar fa unes setmanes, Sánchez ha pensat en l'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, com a candidat de PSC a la presidència de la Generalitat de Catalunya a les eleccions previstes per a la tardor en aquesta comunitat autònoma.

Encara que en el mes de març i abril Salvador Illa va rebre moltes crítiques, el ràpid descens de la corba i la posterior gestió de l'epidèmia, amb la seva tranquil·litat i bon tarannà, el van convertir en el favorit del president. Per això estaria pensant en ell per rellevar Miquel Iceta al capdavant dels socialistes catalans.

Fernando Simón podria ser el nou ministre de Sanitat

Llavors quedaria una vacant, i aquests dies han augmentat els rumors sobre la idea de Sánchez de fer ministre de Sanitat a Fernando Simón. Segons el que s'explica en el ministeri i en el Congrés, el president veu en Simón al candidat perfecte per tres raons.

En primer lloc, ha guanyat suficient experiència en pandèmies durant la primera onada per afrontar la segona, que tots donen per fet que arribarà a la tardor. En segon lloc, seria un ministre independent. I també compta amb una forta estirada mediàtica, tot i que no la suficient com per fer-li ombra a ell.

Moncloa veu així a Fernando Simón com el candidat perfecte per a l'operació de màrqueting que planeja Sánchez de cara al setembre. A l'ésser independent, a més, el PSOE podria rentar-se les mans davant els seus possibles errors.

Fernando Simón com a fenomen mediàtic

Simón és un perfil tècnic que va pujar al càrrec de màxim responsable d'alertes i emergències sanitàries durant la presidència de Mariano Rajoy. La seva independència li va permetre mantenir el càrrec amb el canvi de govern, i amb l'esclat de la crisi del coronavirus es va convertir en un habitual de la vida de tots els espanyols.

Llavors un ministre socialista, amb el vistiplau de Sánchez, li va ascendir de coordinador a subdirector general. Encara que sense carnet de partit, Simón va passar a ser el focus de totes les mirades arribant a convertir-se en un autèntic fenomen mediàtic.

En la seva gestió va recollir admiradors i detractors. Els sectors afins al govern han fet d'ell un heroi, però l'oposició li fa responsable per haver subestimat el perill del virus al gener i per la gestió de les dades de contagiats i morts. Malgrat les crítiques rebudes, Sánchez veu en ell un actiu de cara a una possible renovació de l'Executiu.

Si realitza aquestes modificacions en el seu equip i arriba la segona onada, el ministeri de Sanitat tornarà a tenir un metge al capdavant per afrontar-la. Com a expert en epidemiologia, Simón permetria liderar un seguit de polítiques de lluita contra la pandèmia.

El pla perfecte

Tot dependrà de Catalunya. Si els rebrots no ho impedeixen, al llarg del mes d'agost el president català Quim Torra podria convocar eleccions anticipades per al mes d'octubre. Això obligaria els partits a posar en marxa el seu engranatge electoral i a elegir els seus candidats, i serà el moment de saber si Illa canvia de destinació o no.

Si això succeeix, serà perfecte perquè el president del govern mogui fitxa abans i renovi l'equip abans de la tramitació dels pressupostos. Amb això aconseguiria generar més confiança a l'oposició i llançar un missatge d'austeritat a Europa.

Una figura clau per a aquests moviments seria Fernando Simón, a qui el president del govern sempre sol complimentar i que aquest mateix dimecres va tornar a elogiar. Durant la seva compareixença al Congrés, Pedro Sánchez va dir sentir-se profundament orgullós d'ell i va fer un pas més per catapultar-fins al lloc de ministre de Sanitat.


Comentaris

envia el comentari