Fernando Simón en una roda de premsa

Fernando Simón reapareix amb una bona notícia: «Anys»

L'epidemiòleg ha fet un repàs sobre l'evolució de la pandèmia a Espanya

Fernando Simón ha reaparegut públicament després de molt temps absent dels mitjans de comunicació.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries s'havia convertit en una de les cares més visibles de la lluita contra el coronavirus a Espanya.

Les seves aparicions a la televisió van ser contínues a causa de la necessitat d'informar la població sobre l'evolució de la pandèmia. Una presència que va anar minvant a mesura que la situació es va anar estabilitzant a conseqüència de la vacunació.

En aquesta ocasió, l'epidemiòleg ha reaparegut davant dels mitjans a Saragossa per fer balanç sobre la pandèmia i anunciar algunes bones notícies sobre la situació actual. Tot això ho ha fet durant la seva participació a la VI Trobada de delegats de Prevenció, organitzada per UGT Aragó al Centre de Formació 'Arsenio Jimeno' de Saragossa.

Entre les declaracions més destacades de Fernando Simón trobem les bones dades que ha mostrat sobre l'evolució del virus.

Una dona vacunant-se al Wizink Center de Madrid (09/04/2021).
La immunitat de les persones que van passar la malaltia podria durar anys. | GTRES
 

La transmissibilitat de la COVID-19 ha disminuït dràsticament a Espanya a causa de l'alt índex de vacunació. Una situació que ens ha permès un retorn gairebé total a la normalitat, encara que les alarmes continuen enceses.

L'expert adverteix que l'arribada d'«una variant que creés alta transmissió» podria agreujar la situació, però sosté que actualment les vacunes serveixen per protegir-nos de qualsevol mutació existent.

Les bones notícies de Fernando Simón sobre la immunitat davant del coronavirus

Gran part de la darrera intervenció de Fernando Simón s'ha centrat en l'evolució de la campanya de vacunació. En primer lloc, per la necessitat o no d'inocular una tercera dosi a la població general. I, en segon terme, pels dubtes sorgits al voltant de la vacunació dels menors de 12 anys.

Amb més del 90% de la població espanyola vacunada amb almenys una dosi, l'expert considera que la tercera punxada no és necessària per a la població general. Considera que només les persones immunodeprimides i la gent gran ha de rebre una tercera dosi.

Una infermera preparant una vacuna.
Fernando Simón assegura que les terceres dosis no són necessàries en la població general. | GTRES
 

Només aquests grups presenten un sistema immune més feble que fa que les vacunes siguin menys efectives, però la resta de població estaria fora de perill amb la seva única pauta completa.

Encara més, l'expert fins i tot ha assegurat que la immunitat de la població sana que ha passat la malaltia és molt alta. Tant que no caldria cap vacuna de reforç.

«Sembla que la immunitat dels que van passar la malaltia dura anys», ha assegurat per ajudar-nos a veure la llum al final del túnel.

Simón rebutja la vacuna en menors de 12 anys i les terceres dosis

L'expert ha parlat sobre els dubtes existents pel que fa a la vacunació en menors de 12 anys. Assegura que creu que no és una vacuna justificada, ja que als nens «els afecta molt poc la malaltia».

«Si la letalitat de la Covid-19 ara és de dos morts per cada deu mil habitants en el cas dels nens és de tres de cada cent mil», assegurava l'expert.

Segons la seva teoria, en el cas dels menors, el risc dels efectes adversos de les vacunes no compensa el possible benefici de les vacunes.

A més, assenyala que la vacuna a menors només serviria des del punt de vista col·lectiu per «reduir la transmissibilitat a la societat». Cosa que no seria imprescindible a causa de la protecció extra que ja s'ofereix a les persones més vulnerables.

En aquest sentit, Fernando Simón insisteix que aquestes vacunes haurien de ser destinades a altres persones. Concretament, als habitants dels països subdesenvolupats amb baixos índexs de vacunació.

«Necessitem quinze mil milions de dosis per vacunar tot el planeta i és impossible fabricar-ne tantes», sentenciava l'epidemiòleg.