L'illa de La Palma fa més d'un mes que viu sota l'amenaça de rius de lava que discorren per la vall d'Aridane arran de l'explosió del volcà. Una de les colades, la de la trajectòria 3, és el curs destructor. Ja ha arrasat hivernacles, cases i tot el que es troba al seu pas. És a només uns metres del mar i ja ha passat per zones evacuades, però els darrers dies, els veïns de La Palma han afegit una nova preocupació al seu angoixant dia a dia.
Després de perdre moltes cases i pertinences, ara també veuen amenaçades restes mortals de familiars. En concret, hi ha dos cementiris, el de Tazacorte i el de Las Manchas, que estan en perill per la lava. Diversos veïns ja han demanat una resposta urgent als dos ajuntaments, i els consistoris confirmen que s'estan analitzant les opcions, però ara mateix consideren «inviable» una hipotètica evacuació.
|
El cas d'Óliver, amb la filla de 15 anys enterrada
Darrere d'una tomba acostuma a haver-hi una família trista. Hi ha casos en què l'emoció encara envaeix més els cossos en conèixer la història. És el cas de Violeta, una noia de tan sols 15 anys que va morir a La Palma el 2018. El seu pare, Óliver Martín, no s'havia absentat cap dia a la visita a la tomba de Violeta acompanyat de la seva dona, però ara fa gairebé un mes i mig, des del 19 de setembre, que no poden anar al cementiri.
[instagram]CVsHnSsNuYG[/instagram]
El pare explica que «anava cada dia al cementiri a acompanyar-la i a parlar-hi, fins i tot vaig ser-hi el dia de l'erupció. Des d'aleshores, no hi he pogut tornar». Així, Óliver ha esdevingut la cara visible que demana a les autoritats exhumar els cossos, ja que volen i demanen no haver de «perdre dues vegades» la seva filla. En aquest cas, és la tercera colada la que amenaça el cementiri on descansa Violeta. Ara mateix no avança, però és incert saber si es pot reprendre.
|
En cas que la colada torni a avançar, ningú no sap quin seria el seu camí, i el cementiri de Tazacorte té opcions de quedar sepultat. «Seria sepultar Violeta per segona vegada», insisteixen. El que no vol fer Óliver, explica, és «haver de colar-me al cementiri —com vaig pensar la primera vegada que la lava va avançar cap al cementiri— entrar sense que em vegin, trencar el nínxol i emportar-me les restes de la meva filla. No ho vull fer perquè és promoure que ho facin altres», explica.
Les autoritats no veuen viable l'exhumació
En cas de poder exhumar i treure les restes, es tractaria de 8.000 nínxols entre els dos cementiris. La llei no permet obrir cap nínxol fins al cap de cinc anys, però diverses famílies argumenten que es tracta d'un «moment excepcional». «Diuen que no és viable, però jo crec que és més senzill del que sembla. Hi ha serveis funeraris, seria veure qui ho vol fer i dur-ho a terme», assegurava Óliver al diari 'Canarias7'.
En aquest sentit, qui no s'hi mostra favorable és la comunitat eclesiàstica de la Palma. Un dels rectors de Tazacorte, Alberto Hernández, assegura que no tindria gaire sentit: «Els difunts no seran més difunts perquè quedin sota la lava. L'important és conservar la seva memòria i guardar-los al cor», afirma.
|
Un dia de Tots Sants doblement trist
Aquest dilluns, amb la celebració de Tots Sants, familiars i amics no han pogut anar als dos cementiris esmentats. L'ajuntament de Los Llanos de Aridane, per exemple, ha celebrat una eucaristia a l'aire lliure a una plaça del poble i ha obert un racó de la memòria, amb els noms dels soterrats. A Tazacorte, s'hi ha fet un acte semblant, amb la intenció que s'hi poguessin portar flors i resar en un altre espai que no sigui el cementiri. Mentrestant, familiars com Óliver seguiran esperant una resposta.