Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'un carrer a París, França, el dia que queia l'obligació de portar mascareta a l'aire lliure, el dia 17 de juny de 2021

El futur de la Covid-19 a Catalunya: «Ens hem de preparar per al que pugui passar a l'hivern»

Una prestigiosa viròloga alemanya adverteix del que pot passar en poc temps a Espanya

La vacunació ha sigut un factor clau a Espanya per reduir la incidència de casos i morts a causa del coronavirus. Al nostre país, s'han administrat més de 71 milions de dosis i el 88,5% de la població ja té la pauta completa.

Espanya ja suma cinc milions de contagis des que es va iniciar la pandèmia, mentre que 87.368 persones han mort a causa de la Covid-19. Ara, les autoritats sanitàries segueixen de prop l'evolució de la variant Delta Plus, de la qual ja s'han vist casos a diversos països.

Tot i l'alt índex de vacunació i la relaxació de les mesures restrictives des de fa uns mesos, podria passar el pitjor. I és que seria factible l'augment de la Incidència Acumulada a Espanya, segons ha revelat la viròloga alemanya, Sandra Ciesek.

El que pot passar a Espanya si baixen les temperatures

Ciesek ha ofert una àmplia entrevista a l'emissora de ràdio alemanya 'NDR' en què apunta que les condicions climatològiques poden fer que pugin els contagis. Per tant, la IA augmentaria considerablement als països del sud, sobretot a Espanya i Itàlia.

«Si després observes els països del sud (Espanya o Itàlia), tenen una incidència més baixa del voltant de 30 a 40», explica Ciesek. Posa el focus a Espanya, on ja hi ha vacunat el 81% de la població i a Itàlia prop del 77%.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Infermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021
La incidència acumulada pot créixer a l'hivern segons una prestigiosa viròloga alemanya | Gtres

Un altre aspecte que explica la baixa IA al nostre país seria la vacunació completa als grups de població de més edat. «Això pot explicar també el fet que els ingressos hospitalaris siguin menors», va assenyalar.

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va donar el vistiplau als Estats membres per a la inoculació de la tercera dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus.

«Em temo que pot haver-hi pujades si fa molt més fred allà»

Espanya ha triat iniciar aquest període de vacunació amb els majors de 70 anys, els més grans a les residències i pacients amb una determinada situació clínica. Però, si més no, l'aplicarà més tard per a la resta de la població.

primer pla de les mans duna sanitària manipulant una prova pcr per al coronavirus
L'elevada taxa de vacunació ha fet que la incidència acumulada hagi baixat notablement a Espanya | GTRES

«L'alta taxa de vacunació ajuda, és clar. Però també sospito que la incidència continua sent estable perquè, per descomptat, les condicions climàtiques són diferents allà», explica la científica.

I és que recalca que als països del sud d'Europa ara fa «molta més calor» que als del centre i el nord. Per exemple, a Bèlgica la Incidència Acumulada és propera als 300 casos per cada cent mil habitants. De la mateixa manera, Ciesek va afirmar que la IA a Espanya també està baixa gràcies a les dades de vacunació.

Carrer buit de Barcelona durant la pandèmia de coronavirus a la nit
L'arribada del fred podria augmentar els casos de coronavirus a EspanyaiStockPhoto (Dennis Gleiss)

«No ho sé. Em temo que, és clar, també hi pot haver pujades si hi fa molt més fred. S'han de seguir atents», ha advertit els responsables polítics d'aquests països.

El procés de vacunació d'Espanya ha estat posat d'exemple a Alemanya

Així doncs, la realitat és que el procés de vacunació del nostre país ha estat posat d'exemple a Alemanya. Fa poc temps, Christian Drosten, el viròleg més prestigiós del país, va valorar la raó clau per explicar per què n'és exemplar.

Segons va comentar Drosten, la seva opinió no radica en el fet que els espanyols tinguin més confiança que els alemanys o que altres països a la vacunació.

Si no que el motiu és que tenen «una terrible experiència social, ja que la pandèmia va provocar aquí moltes morts i un veritable confinament, un bloqueig real on només es podia anar a comprar». Hi havia «militars patrullant els carrers i això és un confinament, cosa que no hem vist a Alemanya», va sentenciar Drosten.