Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa

L'OMS alerta: «Arriba una nova pandèmia»

«En algun moment sorgirà un altre virus que, simplement, no es podrà contenir», afirma Tedros Adhanom Ghebreyesus

La crisi sanitària del coronavirus encara no ha arribat al final. Durant aquests darrers dies, Espanya compta amb una incidència acumulada (IA) mitjana nacional de 49,62, i s'apropa de manera perillosa al nivell de risc mitjà.

Tot i que les autoritats sanitàries recalquen que el nostre país té un bon ritme de vacunació, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, demanava responsabilitat als ciutadans. En concret, dijous passat, va recalcar que «el virus segueix estant aquí i té capacitat per mutar».

L'OMS alerta d'un virus nou

Tot i que la Covid no és l'única preocupació que manté en suspens als experts perquè l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja alerta del nou virus que encara ha d'arribar. Es té la certesa biològica que «en algun moment sorgirà un altre virus que, simplement, no es podrà contenir», afirma el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

En el marc de la cimera G20 a Roma, Ghebreyesus va declarar que hem d'aprendre les lliçons que ens ha deixat aquesta pandèmia per poder preparar-nos per a la següent.

El líder de l'OMS va destacar la gran necessitat d'adoptar un conjunt de mesures que ens permetin estar preparats davant de l'aparició d'un nou virus. La finalitat és poder detectar-ho i combatre'l el més ràpid possible quan aquest arribi.

Per poder detectar aquest nou virus, s'intentarà tenir activats tots els protocols, tal com s'ha après arran de la crisi sanitària que encara hi és present. A més, Ghebreyesus va ressaltar que un dels aspectes més importants per poder lluitar contra els virus és la gestió.

Així doncs, va defensar la necessitat de crear una Junta de Finançament de les Amenaces per a la Salut a causa de l'alt nivell de compromís polític que cal per combatre aquest tipus d'alertes.

Tedres Adhanom Ghebreyesus saludant la reina Letizia Ortiz
Tedros Adhanom Ghebreyesus i Letícia Ortiz a la Conferència Mundial sobre Contaminació atmosfèrica i salut (2018) | Europa Press

Tot i que també va destacar severament que es requereix finançament per poder tenir desenvolupar un mecanisme de finançament internacional per poder tenir una resposta àgil davant de futures pandèmies.

El mandat de Tedros Adhanom Ghebreyesus finalitza a l'agost del pròxim any. Tot i això, apunta que continuarà, sigui per la pandèmia de coronavirus o per la situació actual de totes les regions.