El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, durant una roda de premsa

Fernando Simón deixa tot Espanya muda: «Ho sabíem des d'un principi»

El director del CCAES reconeix al programa 'Lo de Évole' que durant l'inici de la pandèmia «hi va haver molta pirateria»

Fernando Simón va ser entrevistat aquest diumenge 14 de març per Jordi Évole en el seu programa 'Lo de Évole', on l'expert del Ministeri de Sanitat va repassar el primer any de la pandèmia. En la conversa amb el comunicador català, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), que ha rebut moltes crítiques des que va començar a comparèixer cada dia en els primers mesos de la pandèmia, es va sincerar, deixant diversos titulars sucosos.

«Sabíem que els equips de protecció s'acabarien»

Simón reconeixia que, durant aquest primer any de pandèmia, la pregunta recurrent que se li ha fet diverses vegades ha estat si es podia haver previst l'arribada del virus. «Ho vam intentar, però teníem una malaltia nova, la gent trigava a adonar-se de la malaltia pels símptomes, al principi hi havia pocs casos, però tot va anar molt de pressa», confessava aquest diumenge a 'La Sexta'.

En aquest sentit, l'epidemiòleg no va tenir problemes a parlar sobre les imatges del personal sanitari vestits amb simples bosses d'escombraries. «Podríem haver fet un esforç major per a tenir més reserves d'EPI i sabíem que els equips de protecció s'acabarien, però el mercat d'equips de protecció era una pirateria, costava molt trobar el material, tots els països lluitàvem pel mateix i els pressupostos de Sanitat sempre han estat molt limitats», admetia el director del CCAES.

«És possible arribar al 70% de la vacunació a l'estiu»

Jordi Évole també li va recordar l'afirmació, que va dir el gener de 2020, que a Espanya només hi hauria dos o tres casos de coronavirus. «En aquell moment no hi havia transmissió a Espanya. Però és veritat que podia haver estat més prudent. La primera setmana va ser una carrera contrarellotge, els treballadors de salut pública van fer una labor increïble en molt poc temps», ha reconegut l'epidemiòleg aragonès.

D'altra banda, Fernando Simón va parlar sense embuts del que considera una bona campanya de vacunació, alhora que es va reafirmar sobre l'objectiu del govern espanyol d'haver vacunat a la majoria de la població espanyola a l'estiu. «Continuo pensant que és possible arribar al 70% de la vacunació a l'estiu. Jo de moment no m'he vacunat i no sé quan em tocarà», va explicar Simón.

«Hauríem d'haver estat més prudents»

Fernando Simón ha entonat el mea culpa en alguns temes plantejats per Jordi Évole, admetent que el govern espanyol hauria d'haver estat més prudent en algunes ocasions: «Havíem d'haver estat més prudents». Ara, mira el futur més pròxim amb preocupació, ja que per a Simón «tenim major risc de col·lapse de l'UCI ara», encara que hi hagi menys contagis.

L'epidemiòleg no ha volgut obviar que han estat molts els professionals de Sanitat els que han estat a peu del canó, gairebé sense descans, durant els últims mesos. «Hem estat treballant entre 14 i 16 hores, set dies a la setmana. Moltes persones estem molt cansades, però tenim una responsabilitat i estem disposats a continuar assumint el que ens toqui», confessava Simón.

Finalment, el director del CCAES ha estat clar revelant que no es veu al món de la política: «Cal tenir una personalitat més gran que la meva per a estar en política». A més, Simón finalitzava la seva entrevista sentenciant que «m'agradaria que recordin que s'ha parlat de salut pública, de mi que s'oblidin».