Fernando Simón en la compareixença davant dels mitjans de comunicació del dilluns, 18 de maig

Fernando Simón recorda el risc de llençar a terra les mascaretes i els guants

Es una pràctica que s'ha fet habitual en els darrers dies

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha criticat l'habitual imatge dels darrers dies de mascaretes i guants  llençats al terra dels carrers. Una imatge que s'ha fet força viral a les xarxes socials i que també ha arribat a l'aigua, amb fotografies del mar Mediterrani i els oceans amb aquests elements de protecció. «Les mascaretes i els guants que es queden a terra, potencialment infectats, poden suposar un risc per a la resta», ha alertat l'expert.

Malgrat això, ha assenyalat que «afortunadament ara mateix hi ha molt pocs casos a Espanya» i que «tenim la sort que la major part de la població no està afectada i per tant el risc és molt baix». En qualsevol cas, Simón ha insistit en el fet que «no sabem qui ha utilitzat aquests guants i aquestes mascaretes».

«No és una qüestió de protecció individual»

Durant la seva intervenció, Fernando Simón ha volgut deixar clar que les mesures de seguretat i higiene davant la pandèmia  del coronavirus  serveixen per protegir-nos entre tots i que hem de ser conscients de complir amb les normes. «La població ha de ser conscient que els riscos  que s'exposen les persones també poden provenir de cadascun de nosaltres. No és una qüestió de protecció individual, amb les accions que estem fent també protegim a la resta».

Per una altra banda, ha reiterat que «en això juguem tots en equip» i que no consisteix «en protegir-se un mateix i campi qui pugui». Finalment, ha indicat que s'ha de tenir en compte com gestionem aquests residus perquè «si bé és cert que la probabilitat és baixa, alguns d'aquests residus  són de risc i s'han de llençar adequadament».