Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ha rectificat les seves paraules de fa una setmana. Parlem d'unes declaracions que va fer sobre la verola del mico i la seva incidència a Espanya, a la qual no donava gaire importància aleshores.
El cas és que aquest dissabte ha explicat que la verola del mico «no és una de les malalties que té una transmissió important entre humans. Però la precaució ha d'existir sempre», ha dit a la I Jornada Nacional 'Cómo protege la profesión veterinaria la salud de planeta' a Saragossa.
Simón ha defensat que es doni temps per fer les investigacions corresponents. «Tot això no ho sabem, s'està investigant. Cal donar marge per fer les valoracions adequades i saber-ne correctament el risc».
En una compareixença davant dels mitjans, Simón ha indicat que durant la pandèmia no s'ha treballat només amb el coronavirus. També ho han fet amb altres patògens que han anat apareixent. «Ara n'ha sorgit un, en particular, que fins ara estava en unes zones concretes de l'Àfrica occidental, no a tota Àfrica», ha aclarit.
«La transmissió entre humans ha estat més àmplia del que s'esperava»
Simón ha explicat que la verola del mico «és un problema d'origen africà i a Europa es coneixien bàsicament casos importats i alguna petita transmissió local a algun país».
«En concret, el Regne Unit ha tingut en els últims anys alguns casos importats. A partir d'aquestes importacions, sembla que hi ha hagut una transmissió en humans que ha estat més àmplia del que s'esperava», ha explicat a la capital aragonesa.
Així doncs, el director del CCAES no pot definir actualment quin serà l'abast de la verola del mico. Aquest ha dit que «no sabem quina àmplia serà, l'amplitud no es valora únicament pel nombre de casos. El nombre de casos és important perquè n'hi ha més dels que hi ha hagut mai fora de l'Àfrica de verola del mico, però no és això mateix si tots els casos tenen un punt únic de transmissió o si són diverses les cadenes de transmissió», ha dit fa unes hores.
La verola és una malaltia que té uns trets molt concrets, ha sostingut el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.
«Les persones que van néixer abans del 1977 és molt possible que estiguin vacunades amb la vacuna de la verola. Una vacuna que protegeix força bé de la verola del mico», ha explicat.
Fernando Simón envia un missatge important a la població
Així les coses, també ha dit que «no tenim encara prou informació per valorar-ho. Hem de ser previnguts per no crear una situació d'alarma que potser en uns dies canviï del tot».
I és que per a Fernando Simón «la precaució ha d'existir sempre, però ara mateix no cal donar una situació d'angoixa excessiva. Es transmet per contacte amb secrecions respiratòries perllongat i molt proper o fonamentalment per contacte amb les secrecions de les pústules que es generen durant la malaltia», ha explicat.
A més, Simón ha puntualitzat que «no és una de les malalties que té una transmissió important entre humà. Sabem que cada any que passa tenim una part de la població que no està vacunada contra la verola, i la malaltia no és en general de les més greus».
Estos son los síntomas de la viruela del mono
Casos confirmats de la verola del mico a Espanya
Simón ha indicat també quants casos de verola del mico s'han registrat a Espanya fins dissabte passat. «Ahir teníem analitzades mostres de 30 pacients, dels quals 7 estaven confirmats com a verola del mico. Després n'hi havia 23 més en què s'havia descartat verola humana i es va confirmar la presència d'un orthopoxvirus», ha explicat.
«A Espanya no circula ara mateix cap orthopoxvirus, per tant, la probabilitat que aquests casos que siguin positius és molt alta. Però encara no tenim la seqüenciació del genoma per confirmar amb certesa absoluta que sigui virus del mico».
A banda d'aquests, hi ha altres mostres de casos dubtosos que s'estan enviant al Centre de Referència de Majadahonda. «Quan tinguem resultats s'anirà informant», ha acabat Simón.