El coordinador del Centre d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón

Fernando Simón respon si podrem viatjar per Espanya per Setmana Santa

El director del CCAES fa una crida a la prudència després de les paraules de la ministra de Turisme, Reyes Maroto

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha comparegut aquest dilluns per valorar la situació epidemiològica a Espanya. En el darrer balanç, el Ministeri de Sanitat ha notificat 79.686 nous positius i 865 morts des del passat divendres. Pel que fa a la incidència acumulada a 14 dies, segueixen baixant fins als 865,67 casos per 100.000 habitants.

«És una incidència molt alta, però hem passat de 890 el divendres a 865. Són 25 punts menys dels que observàvem divendres. És una dada esperançadora, però encara queden unes quantes setmanes per aconseguir que les UCI no arribin a saturar-se», ha assenyalat Simón, qui ha apuntat que «l'epidèmia està baixant aparentment de pressa», agraint a la ciutadania «l'esforç realitzat» tot i que avisa que no ens podem relaxar perquè la situació als hospitals és molt complicada.

«Tot i l'esforç, segueixen pujant el nombre de persones ingressades. Avui l'ocupació de llits és del 24,96% en llits convencionals de l'hospital, i 45,30% d'ocupació a l'UCI. No són dades favorables si el que volem és evitar el col·lapse de les unitats», ha insistit. Sobre aquest tema, Simón ha anunciat que set comunitats autònomes tenen l'ocupació d'UCI per sobre del 50% (Castella La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid, Melilla i La Rioja) mentre que Comunitat Valenciana, Melilla i La Rioja sobrepassen el 60%.

Hi haurà viatges nacionals per Setmana Santa?

Fa uns dies, la ministra de Turisme, Reyes Maroto, apuntava la Setmana Santa com la data per a una possible represa dels viatges nacionals. Sobre aquest tema, Simón s'ha mostrat més prudent a l'hora d'afirmar el vaticini.

«Desconec quan serà Setmana Santa, amb la qual cosa no ho sé quan marge tindrem, però l'evolució ara és bona. El que no podem fer és confondre una evolució acceptable amb una situació acceptable. La nostra situació serà acceptable quan estiguem en incidències de 50 a 100, 150 casos per 100.000 habitants en 14 dies. Però des de llavors no serà acceptable si estem a 500, ni tampoc ho serà si estem a 400, ni en 300 ni en 250. Ni en 200. Amb la qual cosa jo no ho sé quan és Setmana Santa i com estarem en aquell moment», ha explicat.

«No ho sé com estaran les diferents comunitats, que no evolucionen totes igual. No vull contradir a la ministra, perquè no la puc contradir, perquè no ho sé en quina situació estem i no ho sé quan és Setmana Santa. Però sense cap mena de dubte el que hem de tenir clar és que la situació bona per viatjar no és que baixem de 800 casos per 100.000 habitants en 14 dies a 500. No és la situació bona. La situació bona és bastant menys», ha sentenciat.

«Estem molt lluny dels objectius de la incidència»

Per al director del CCAES, «l'evolució de l'epidèmia sobre la transmissió va en bona direcció», o bé «la direcció que està prenent sembla la bona». Una raó d'això són les 3.700 proves per cada 100.000 habitants que es fan a Espanya cada setmana. «Són moltes, tant en l'àmbit nacional, perquè estem en màxims de detecció, com en l'internacional. Prop de les 4.000 proves per 100.000 habitants per setmana, i és un valor molt alt per a la població que tenim», ha apuntat, afirmant que en la primera onada es detectaven 1 de cada 10 casos i ara uns 8 de cada 10.

«Podem pensar que estem en el bon camí, però estem molt lluny dels objectius d'incidència. Crec que recordaran aquest utòpic 50 casos per 100.000 habitants (incidència on es pretén arribar). Esperem que com a mínim aconseguir baixar el risc alt, per sota dels 200 per 100.000 habitants. És un esforç que hem de fer entre tots», ha finalitzat.