El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Fernando Simón en una roda de premsa a la Moncloa

Fernando Simón revela el moment on Illa es va atabalar: «Es va sentir traït»

El ministre de Sanitat hauria esclatat després que la Comunitat de Madrid canviés de parer durant la pandèmia

Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, ha revelat que el ministre Salvador Illa va perdre els papers durant un moment en plena pandèmia

Tal com relata l'epidemiòleg a 'El País', això va tenir lloc entre finals de setembre i principis d'octubre, durant l'enfrontament de la Comunitat de Madrid i el Ministeri per l'aplicació de mesures restrictives per l'augment de casos de la Covid-19 a Espanya.

«Es va sentir traït. Té una excel·lent relació amb el conseller de Sanitat madrileny, però allò de negociar una cosa i que Madrid sortís dient-ne una altra el va treure de polleguera», relata Simón. Després de l'acord que implicava una sèrie de mesures per confinar Madrid, conjuntament amb 10 ciutats més de la Comunitat, Illa va comparèixer en roda de premsa afirmant que havia vist «un ambient propici» per tal que es pogués acordar. 

El ministre va reconèixer que Madrid havia mostrat interès a tirar endavant el paquet de mesures. Tanmateix, poques hores després Madrid rebutjava el tancament al·legant que 8 dels seus barris no requerien confinament perimetral. 

Va ser aleshores, segons Simón, quan Illa va esclatar. «Ningú entén la seva marxa enrere ara, ni els madrilenys ni els espanyols perquè la salut dels madrilenys és la d'espanyols», anunciava el ministre de Sanitat. «Quan un va al metge, espera que li digui la veritat, nosaltres tenim una responsabilitat, la salut és el primer i la situació a Madrid és complexa i preocupant», va continuar.

Illa assegura que romandrà al ministeri

Ahir, dilluns 4 de gener, Illa va reiterar que romandrà al capdavant del departament ministerial fins al començament de la campanya de les eleccions catalanes previstes per al pròxim 14 de febrer i treballarà en «cos i ànima» en el Ministeri fins a aquest moment.

El titular de Sanitat va respondre així després que haguessin estat diversos els dirigents de diferents partits els que van defensar la necessitat que Illa deixés el lloc de ministre després d'haver estat designat com a candidat del PSC per a les eleccions catalanes en considerar tots que és incompatible amb la gestió per a fer front a la pandèmia de covid-19 en plena campanya de vacunació.

En roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, Illa va insistir que dedicarà «tots els minuts» que falten fins a l'inici de la campanya electoral catalana a exercir el càrrec de ministre de Sanitat «amb humilitat i discreció» com ha fet fins ara.

No obstant això, va recalcar que continuarà exercint les seves funcions com a ministre de Sanitat «el millor que sàpiga» fins a l'inici de la campanya electoral catalana, moment a partir del qual es dedicarà «en cos i ànima» a fer campanya pel PSC.