Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Salvador Illa i Fernando Simón en una compareixença durant la pandèmia de Covid-19

Fernando Simón i Salvador Illa ho admeten: «No ho sabem»

El Ministeri de Sanitat confirma desconèixer un dels punts més importants per aturar els contagis

Salvador Illa i Fernando Simón en una compareixença durant la pandèmia de Covid-19
Salvador Illa va ser qui va admetre que s'havia comès aquest error | CatalunyaDiari

Salvador Illa ha admès un gravíssim error que des del Ministeri de Sanitat s'ha comès en plena segona ona per coronavirus. Quan a principis d'octubre els contagis anaven en augment, des del ministeri que dirigeix Salvador Illa es va admetre que no tenien coneixement del nombre exacte de rastrejadors amb els quals comptaven cada comunitat. Una falta d'informació molt greu que deixa en evidència el treball realitzat en l'inici de la segona onada.

Va ser el mateix Salvador Illa el que va revelar aquest desconeixement després que el diari 'ABC' li preguntés pel nombre de treballadors destinats al rastreig disponibles en cada regió. «El Ministeri de Sanitat no disposa de dades desglossades del nombre de rastrejadors per comunitats autònomes, sent les seves Conselleries de Sanitat responsables de facilitar aquesta informació» confessava el ministre.

El Ministeri de Sanitat no ha complert amb la normativa

La resposta del ministre enviada al periòdic mitjançant un document oficial, flama poderosament l'atenció tenint en compte que és un incompliment de la llei coneguda com a «Nova normalitat». En aquest decret llei s'especifica que el Ministeri de Sanitat ha de ser coneixedor del nombre de rastrejadors disponibles en cada comunitat autònoma.

Aquesta llei va ser creada per a regir les noves normes establertes per a fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19, entre les quals es poden trobar l'ús obligatori de les màscares. En el seu article 30 es detalla la manera en què les comunitats autònomes han d'actuar i la informació que han d'aportar al Ministeri de Sanitat «sobre la situació de la capacitat assistencial i de necessitats de recursos humans i materials».

Tenint en compte el que s'estableix a la llei pot ser que des de Sanitat no hagin fet prou esforç per conèixer la quantitat de rastrejadors amb les quals compta cada comunitat autònoma o que simplement no vulgui donar aquesta informació. També pot ser que les regions no hagin complert la seva part i no notifiquin el nombre de rastrejadors que tenen. Sigui com sigui, algú no ha fet bé el seu treball.

Impossible conèixer quants rastrejadors hi ha

Resulta una tasca del tot complicada conèixer amb detall el nombre de persones dedicades al rastreig que hi ha en cada comunitat autònoma. «El tema dels rastrejadors és un caos, hi ha una falta de transparència absoluta» asseguren des de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) que tampoc poden conèixer aquesta informació.

«No sabem quants hi ha ni quants són mèdics rastrejadors contractats. Costa molt tenir dades fiables» lamenten des dels sindicats que se senten amb les mans lligades incapaces de saber si la situació és la correcta o no, i per tant no poden fer res.

Per a saber el nombre de rastrejadors s'hauria de preguntar comunitat per comunitat i confiar que les dades donades siguin veraces, una cosa molt complicada de contrastar. En un principi es va xifrar la quantitat de 8.000 rastrejadors encara que Castella i Lleó va informar en el seu web que el nombre mínim de rastrejadors establert pel Ministeri era d'un per cada 5.000 habitants.

Pere Godoy, president sortint de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, adverteix que la xifra pot variar: «No m'atreviria a dir un número exacte. Pot variar depenent del paper que jugui l'Atenció Primària. Si, per exemple, hi ha molt de personal d'infermeria amb l'estudi de contactes, pot ser que no es necessiti una xifra tan alta».

És clar que resulta molt complicat establir un nombre fix de persones destinades a realitzar el rastreig, perquè hi ha factors que intervenen i el modifiquen. No obstant això, el que és clar és que, si és cert que el Ministeri de Sanitat desconeix aquesta informació, es tractaria d'un greu error, perquè així és impossible saber si les coses s'estan fent bé. Alguna cosa que s'hauria de tenir en compte de cara a una possible nova ona.