La setmana política a Madrid ha tornat a donar evidències de la distància de plantejament entre els postulats del Partit Demòcrata i Junts per Catalunya. Des de la formació demòcrata s'ha anunciat que no presentaran esmena a la totalitat al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del govern espanyol. D'aquesta manera, doncs, permetran la seva tramitació, el primer pas per a la negociació dels números i la seva aprovació definitiva, d'aquí a unes setmanes. Mentrestant, el 'puigdemontisme' ha deixat clara la seva postura: ha anunciat una esmena a la totalitat a la proposta del govern estatal, és a dir, un 'no' d'entrada als pressupostos del PSOE i Unides Podem.
Una distància considerable entre JxCat i el PDeCAT
El sol posicionament de les dues formacions deixa molt clara la distància entre elles. Mentre el PDeCAT fa un gest cap al govern per entrar en una fase de negociació dels pressupostos i 'esgarrapar-hi' el màxim de partides d'inversions per a Catalunya; JxCat s'instal·la en el 'no' d'entrada, posant-se d'esquenes al govern espanyol i renunciant a negociar-hi de tu a tu per millorar el finançament català.
En aquest sentit s'expressa el diputat del PDeCAT, Ferran Bel, que ha estat molt clar a l'hora de valorar el posicionament dels quatre diputats de Junts per Catalunya: «Jo sincerament no entenc que aporta als catalans intentar boicotejar d'entrada la negociació dels pressupostos», ha expressat el diputat tortosí. «Nosaltres no presentarem esmena a la totalitat perquè ens instal·laríem en el 'no' a tot», ha dit, en referència a la voluntat del PDeCAT d'entrar en fase de negociació amb el govern espanyol.
Un cop votada la tramitació es donarà pas a la fase de negociació, on l'objectiu del Partit Demòcrata és molt clar: intentar aconseguir el màxim de partides pressupostàries, a nivell d'inversions, per a Catalunya. En aquest sentit, els quatre diputats que lidera Ferran Bel al Congrés faran valdre el seu paper fonamental perquè el govern assoleixi la majoria a la cambra.
Per contra, el 'no' d'entrada de JxCat pot impedir el que la mateixa formació demana: que sigui Moncloa qui els truqui a la porta per iniciar la negociació. La postura dels 'puigdemontistes', amb el cap posat a la campanya i a les eleccions del 14 de febrer, els allunya d'una negociació clau per a Catalunya intentant aconseguir el màxim de rèdit gràcies a l'aritmètica del Congrés, com sí que farà el PDeCAT.