Els Mossos d'Esquadra, en un control.

Prova pilot a Catalunya: Mossos vigilarà a través de càmeres cinc pobles sense policia local

Durarà un any i hi participen cinc municipis del Gironès, Osona, Solsonès i Moianès que signaran un conveni amb Interior

Els Mossos començaran a rebre en directe les imatges de les càmeres de videovigilància de pobles petits que no tenen policies locals. Fins ara, quan la policia necessitava tant les gravacions com les lectures de matrícules, havien d'anar-les a buscar a l'empresa de seguretat que gestiona els dispositius. És a dir, a posteriori del delicte. Ara, però, les rebran directament al seu servidor, gràcies a una prova pilot que s'engegarà amb cinc municipis del Gironès, Osona, el Solsonès i el Moianès. Tots ells signaran un conveni amb Interior. La prova pilot durarà un any. L'alcalde de Sant Julià de Ramis (Gironès), Marc Puigtió, un dels que hi participa, destaca que això permetrà ser «molt més proactius» a l'hora de combatre la inseguretat.

Càmeres de videovigilància a Sant Julià de Ramis

Sant Julià de Ramis té instal·lades nou càmeres de videovigilància des del mes de març. Estan repartides entre els diferents accessos al poble —aquí, n'hi ha cinc— i també a Medinyà. Els aparells graven imatges de la zona i també tenen lectors de matrícules. Això permet saber, per exemple, quins cotxes accedeixen a urbanitzacions com el Golf o veïnats com Montagut i el Camp de les Comes.

A Sant Julià de Ramis no hi ha policia local, sinó vigilants municipals. I això provoca —com passa a molts municipis petits— que tot allò que capten les càmeres de videovigilància s'emmagatzemi al servidor de l'empresa que les gestiona (Alphanet). En cas que es cometi algun robatori, són els Mossos d'Esquadra els qui demanen les imatges a l'empresa, per veure si hi troben alguna pista que els serveixi per a la investigació. L'alcalde, Marc Puigtió, explica que els dispositius tenen «efecte dissuasiu». Però també admet que, en cas que les càmeres captin algun cotxe sospitós o que ja estigui 'fitxat', això no se sap fins que es fa el buidatge per part dels Mossos.

Ara, les imatges, i també les lectures de matrícules, s'enviaran directament als Mossos

«Quan rebem un avís de robatori, per exemple, alertem els Mossos», diu una de les vigilants municipals, Puri Pérez. «I són ells els qui demanen que els facilitin les gravacions d'aquell dia i d'aquella franja horària en concret per analitzar-les», hi afegeix. Ara, però, això canviarà. Perquè Sant Julià de Ramis és un dels cinc pobles catalans que signarà un conveni amb el Departament d'Interior perquè els Mossos visionin en temps real tot allò que captin les càmeres de videovigilància. Les imatges, i també les lectures de matrícules, s'enviaran directament al servidor de la Direcció General de la Policia.

El conveni forma part d'una prova pilot que durarà un any. Sant Julià és l'únic poble gironí que hi participa. I a més d'ell, també subscriuran acords amb Interior Sant Vicenç de Torelló i Sant Julià de Vilatorta (Osona), Sant Llorenç de Morunys (Solsonès) i Castellcir (Moianès).