Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Salvador Illa insisteix malgrat les pressions per aplicar mesures més contudents: «No estem arribant tard»

S'oposa a les persones que volen que s'actuï més ràpid

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid
Illa assegura que les mesures aplicades a Espanya estan sorgint efecte  | Cedida

«Crec que no estem arribant tard». Així de contundent s'ha mostrat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una entrevista realitzada a Telemadrid i davant la pregunta que fa dies que es formula molta gent: Quan es farà el confinament domiciliari? Mentre mitja Europa ja està confinada a casa seva, des del govern espanyol s'insisteix que la segona onada està millor controlada al nostre país, tot i que els casos no deixen de pujar setmana rere setmana. 

Amb tot, Illa «no creu» que «estiguem arribant tard. Espanya ja ha pres mesures dràstiques, com la restricció de mobilitat, el dret de reunió o la limitació de certes activitats... Si complim i aconseguim que les mesures que van dictant les comunitats autònomes es compleixin amb eficàcia, estic segur que evitarem un segon confinament domiciliari».

Tot i això, el ministre ha volgut recordar que les xifres d'Espanya segueixen sent «molt preocupants» amb incidències que, de mitjana, ja superen els 527 casos per cada 100.000 habitants en les darreres dues setmanes. Malgrat tot, la situació és força desigual entre les regions, amb Canàries comptabilitzant una IA de 72 casos i Melilla una que supera els 1.300 casos per cada 100.000 habitants.

Madrid millora, però s'ha de mantenir la precaució

Preguntat també per la situació a Madrid, una de les poques zones d'Espanya que ha aconseguit revertir la situació i fer baixa molt -fins a la meitat- la incidència de casos de coronavirus, Illa s'ha mostrat molt caut. Ha admès que les dades són «eloqüents» i que mostren que les restriccions funcionen: «Hem passat d'incidències de 750 a 350. Clar que han donat resultats les mesures».

No ha volgut entrar en polèmiques sobre quines mesures són millors, o sobre qui ha pres les mesures que millor han funcionat, evitant la polèmica per la instauració de l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid durant dues setmanes que va obligar a confinar nou dels seus municipis amb major incidència.

Malgrat la millora, Illa ha volgut recordar que les dades segueixen sent «altes» encara que Madrid és una de les zones amb menor incidència del país. El fet que la capital sigui el centre neuràlgic d'Espanya, la seva alta densitat de població i la gran mobilitat que té amb la resta del país posa a la Comunitat en una situació complicada, i en qualsevol moment les dades podrien donar la volta. En tot cas, Illa ha recomanat «tenir encara més precaució».

Queden mesos de restriccions

Seguint l'opinió de Fernando Simón, el ministre ha explicat que, si comparem les dades dels darrers tres dies amb les dels mateixos dies de la setmana passada, les dades són molt similars. Un fet que podria ser una mostra que la transmissió del coronavirus al nostre país no s'està accelerant, sinó que es podria estar produint «certa estabilització, inclús un lleuger descens en alguns territoris».

«Això no vol dir que haguem aconseguit l'objectiu, que és baixar la corba, no estabilitzar-la. Hem d'estar en una incidència de 25 casos o com a mínim al voltant de 100. S'ha de seguir treballant i mantenir la guàrdia alta. Això no és un treball d'un mes, això serà així fins al mes de maig, quan estimem que podria haver-hi uns índexs de vacunació com per passar a un estadi diferent, si tot va com està previst», ha assenyalat Illa.

La vacuna, entre principis d'any i mes de maig

Precisament, sobre el tema de les vacunes, Salvador Illa ha insistit en el mes de maig com l'horitzó en el qual hi haurà un nombre suficient de persones vacunades per a començar a plantejar-se un canvi d'escenari. Segons ha explicat, actualment estan començant a fer-se estudis a gran escala, vacunant a grups de fins a 100.000 persones.

Si tot va segons el previst, a principis d'any es podria començar a distribuir la vacuna entre els grups més vulnerables i a mesura que s'accedeixi a més dosis de la vacuna, anar ampliant la seva aplicació a més sectors de la societat.