Alumnes en classe

Una festa infantil a Espanya provoca un gran brot amb desenes de contagis

El municipi ha passat a nivell 5 d'alerta

Mentre Espanya continua avançant en el procés de vacunació, la pandèmia continua estant a l'ordre del dia amb brots com el que acaba d'aparèixer a Arnedo, La Rioja. Allà, la Conselleria de Salut ha confirmat l'existència un brot «de magnitud important» en un col·legi l'origen del qual seria una festa de pijames.

El director general de Salut Pública, Pello Latasa, ha assegurat que el brot no s'ha originat dins del col·legi. Segons NueveCuatroUno, nens en edat escolar van celebrar una festa de pijames que es va traduir en un augment dels casos positius en el centre i que després es va propagar per diverses escoles de la localitat. 

Arnedo, un poble de 15.000 habitants, passa a nivell 5 d'alerta

La festa infantil estaria darrere de l'augment sobtat de la incidència a Arnedo, un poble de 15.000 habitants que ha pujat de nivell 4 a nivell 5 d'alerta. El cas ha generat una gran preocupació entre les autoritats, que han fet una crida a la prudència sobretot als pares: «Seguim en pandèmia i aquests brots, com estem veient, poden alterar la incidència de tot un municipi».

«L'aparició de brots és una cosa preocupant, perquè pot començar en un municipi i estendre's a uns altres». Per a evitar que els contagis es propaguin, les autoritats han pres mesures i a partir del 30 d'abril Arnedo estarà en alerta 5 del Pla de Mesures Covid i quedarà confinat.

La comunitat es troba també en una situació preocupant, perquè es troba entre les més altes del país. La portaveu del govern de La Rioja, Sara Alba, ha anunciat que la comunitat continuarà una setmana més en el nivell 4, mentre que Arnedo i Rincón del Soto pujaran al nivell 5 després d'analitzar les dades epidemiològiques d'aquestes localitats.

Nivell 5 d'alerta

Arnedo i Rincón del Soto se sumen a les localitats de La Rioja que ja es trobaven en nivell d'alerta 5: Calahorra, Nájera i Alfaro. En aquests municipis hi ha tancaments perimetrals, i l'activitat no essencial ha de tancar a les cinc de la tarda.

A la ja difícil situació en la qual es troba la comunitat de La Rioja, s'ha sumat aquest brot originat per una imprudència. En aquest sentit, Latasa ha recordat que «la transmissió no ocorre dins dels centres educatius, però sí que es veuen involucrats. En aquest cas, tenim un brot d'una magnitud important, ja que es va fer una celebració per part d'un grup de nens».

El brot va començar per una festa privada però ha acabat afectant a tot el poble i es pot estendre a altres municipis. El nivell 5 d'alerta implica el tancament de totes les activitats no essencials a les 5 de la tarda, la prohibició de reunions socials de més de 4 persones i la reducció de la mobilitat nocturna entre les 22.00 i les 06.00 hores.

Demanen responsabilitat als ciutadans

El pròxim 9 de maig decaurà l'estat d'alarma i el govern de La Rioja treballa en tots els escenaris per a controlar la pandèmia. Algunes comunitats han demanat la pròrroga de l'estat d'alarma, almenys en aquelles regions on la pandèmia estigui més deslligada. La Rioja, per part seva, ha demanat consens i diàleg per a prendre mesures conjuntes.

El govern central és partidari de no prorrogar l'estat d'alarma i sosté que existeixen instruments legals suficients perquè les comunitats puguin prendre mesures. Però sense l'estat d'alarma, les regions hauran de demanar l'autorització dels jutges cada vegada que vulguin aplicar una mesura que limiti la mobilitat i els drets fonamentals.

Per això algunes comunitats demanen l'estat d'alarma parcial, és a dir, la possibilitat que cada comunitat autònoma pugui aplicar l'estat d'alarma en el seu territori si el requereix. Més enllà d'aquesta possibilitat, les autoritats polítiques i sanitàries fan una nova crida a la responsabilitat individual de les persones perquè no es cometin imprudències que poden donar lloc a brots com el d'Arnedo.