Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Festa

Ningú se'n sap avenir: les festes on «tossen en gots per contagiar-se tots»

Un metge alerta que la segona onada està provocada per l'actitud irresponsable d'alguns joves

Festa
Grups de joves s'ajunten en festes amb l'objectiu de contagiar-se de coronavirus | ISTOCK

El cap del Servei d'Anestesiologia de l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid, Javier García Fernández, ha fet una crida a través de les xarxes socials per demanar als joves que compleixin les mesures d'aïllament si han donat positiu perquè «molts s'estan saltant el confinament». A més, l'expert ha alertat de les pràctiques que estarien portant a terme alguns d'aquests joves, que podrien explicar l'onada de contagis entre els menors de 30 anys. 

Actituds irresponsables que estan provocant una «segona onada»

«El que explico està basat en dades reals: estem clarament en una segona onada del virus i els responsables són gent jove, menors de 30 anys. S'estan produint nombrosos contagis a les nits en festes privades i públiques. Hi ha nois eixelebrats que intencionadament estan contagiant a la resta. Es dediquen a escopir, a tocar els gots dels altres, totes les ampolles i totes les superfícies, per tractar d'infectar al major nombre de gent possible», ha advertit García Fernández. 

Segons l'expert, s'està produint un fenomen que ja ha passat en altres pandèmies: les persones infectades assisteixen a les festes «amb la intenció de contagiar al major nombre de gent possible», de la mateixa manera que va passar amb el virus de la sida, quan alguns seropositius transmetien conscientment la infecció mantenint relacions sexuals sense protecció. «Aquesta seria la raó per la qual en una reunió de 30 persones s'acabin contagiant 20 o 25», una cosa molt difícil estadísticament parlant.

A més, Javier García Fernández ha volgut recordar als joves que no haurien de sentir-se invencibles davant del virus, ja que segons les dades disponibles, la Covid-19 està provocant una alta taxa de mortalitat en totes les franges d'edat, a més a més de les seqüeles en els pulmons a llarg termini: «Hi ha morts menors de 10 anys i d'entre 10 i 20. Per sobre dels 20 la mortalitat és proporcional a l'edat; perquè us feu una idea, entre el 50 i 60 anys, la mortalitat de l'UCI mínima està entorn a un 30% i pot arribar fins al 45%. Per sobre dels 80 anys la mortalitat és superior al 50% i arriba en alguns casos al 80%». El metge ha volgut també fer una crida als pares: «Si no podeu convèncer als vostres fills perquè no surtin de nit, separeu-vos d'ells», ha aconsellat.