Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Les festes del Pa Beneit del Vendrell es remunten a més de 200 anys enrere.

Les Festes del Pa Beneit del Vendrell, una tradició amb més de 200 anys de vida

La primera referència a la festa és de l'any 1789 | El Vendrell comença una setmana intensa de festes dels barris

Les festes del Pa Beneit del Vendrell es remunten a més de 200 anys enrere.
Les festes del Pa Beneit del Vendrell es remunten a més de 200 anys enrere. | Ajuntament del Vendrell

 

El Vendrell celebra entre el 6 i el 13 de juliol les Festes del Barri o del Pa Beneit, una de les celebracions més populars del municipi, la qual es remunta a més de 200 anys enrere. La primera referència a la Festa del Pa Beneit és de l’any 1789, en una època en què aquesta tenia un caràcter marcadament religiós i es feia a la vuitada del Corpus, al mes de juny, per homenatjar el Crist Sagramentat. El pa que es beneïa era aquell que sobrava de l’acte sacramental de la missa, i que es repartia entre els no combregants.

Tal com s’explica al recull fotogràfic 'L'Abans', la festa es va generalitzar a Catalunya els segles XVII i XVIII, i al Vendrell es té notícia que ja se celebrava el 1789. Tot i això, la celebració ha tingut alts i baixos durant aquests més de 200 anys. Entre finals del segle XIX i principis del segle XX només la feien els barris de la plaça Vella i la plaça Nova. Els actes principals eren la cercavila del Pa Beneit i els balls de tarda i de nit.

Revitalització als anys 20

La revitalització de la festa es va produir a partir dels anys 20 del segle XX, moment en què es van afegir els barris de França i la Carretera. Ja aleshores, el barri de França la feia el dilluns, el de la Carretera el dimarts, el de la plaça Nova el dimecres i el de la plaça Vella el dijous, per bé que encara s’emmarcava en la vuitada del Corpus, a mitjans del mes de juny. No és fins als anys 50 que es troben les primeres referències a la festa del barri de la Font de la Menya. També a finals de la dècada dels 50 és quan van començar a fer-se les primeres falles, essent el barri de la plaça Vella el pioner.

A l’època moderna les festes dels barris s’han traslladat a principis del mes de juliol i s’han convertit en unes celebracions molt populars, on els veïns de cara barri s’involucren per organitzar actes com el cercabarri, la falla, els sopars a la fresca i els balls de nit. El barri del Serrallo i Font de la Menya fa el tret de sortida aquest dissabte 6 de juliol, mentre que la Muntanyeta tanca les festes una setmana després. Podeu consultar tots els actes en aquest enllaç.