La setena edició del Festival de Música Antiga de Poblet s'amplia a tres dies, del 16 al 18 d'agost, oferint un cap de setmana intens dedicat a la música, la reflexió, la natura i el patrimoni. El director artístic del festival, Jordi Savall, ha creat tres concerts que reflexionaran sobre el concepte de metamorfosi i que es faran cada vespre a l'Antic Dormitori dels Monjos. Abans de cada representació hi haurà una conferència a la Sala del Cubar sobre el lligam de la música dels concerts i el món actual. També es faran dos actuacions matinals, dissabte i diumenge, amb dos grups emergents del panorama de la música antiga. Savall ha destacat «la dimensió internacional» de les propostes. Totes elles es portaran en els pròxims mesos as Festivals de Fontfroide, Utrecht i Salzburg.
Tres dies de música, natura i patrimoni
La Capella Reial de Catalunya obrirà el festival amb el concert titulat 'Stabat Mater', un cant gregorià llatí dedicat a Maria, on s'oferirà la versió del text d'alguns dels millors compositors del renaixement i el barroc, com Josquin des Prés, G. P. da Palestrina, L. Rossi, M. A. Charpentier i D. Scarlatti.
El segon concert, dissabte, el protagonitzarà el conjunt de violes d'Hespèrion XXI, que interpretarà 'Lachrimae or seaven teares', de John Dowland. És un recull escrit el 1604, que evoca diferents tipus de llàgrimes. «Les pavanes que s'hi inclouen són obres de gran intensitat i riquesa harmònica fabulosa», ha explicat Savall.
El concert de diumenge està dedicat íntegrament al Renaixement musical a Nàpols i oferirà músiques dels regnes catalanoaragonès i espanyol, d'entre 1442 i 1598. «Ens permet entendre per què Nàpols, junt amb Venècia, van ser dues ciutats fonamentals per a la història de la música», ha conclòs el director artístic.
Abans de cada concert, diferents experts convidats proposaran al públic una reflexió sobre la música que escoltaran i sobre el seu lligam amb l'actualitat. Dolors Bramon, filòloga semítica i d'història medieval i professora emèrita d'estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, establirà un diàleg entre el cristianisme i l'islam amb motiu del concert 'Stabat Mater'. El doctor en filosofia i professor d'estètica de la Universitat de Girona, Xavier Antich, reflexionarà sobre el valor de les arts i les humanitats abans del concert amb música de John Dowland. I finalment, Stefano Cingolani, historiador medievalista i doctor en filologia romànica, parlarà sobre el regne de Nàpols durant el temps de la Corona d'Aragó.
Els concerts matinals aniran a càrrec dels grups Hirundo Maris i Euskal Barrokensemble. El primer, dissabte, proposa el programa La Rosa dels Vents, amb cançons de mars i oceans, de mariners i viatgers, a través de diversos països i segles. El segon, sota la direcció d'Enrike Solinís, presenta Early standards, un catàleg de danses barroques per a guitarra.
Tornen a obrir el Museu del monestir
La reobertura del Museu del monestir, que s'ha remodelat, i la creació d'un centre de visitants enguany marcaran un punt d'inflexió en el paper de Poblet com a focus cultural a Catalunya. El nou centre de visitants és un espai audiovisual immersiu que ajuda a conèixer l'orde del Cister i complementa la visita turística al monestir.
Entre les peces de museu hi ha exemplars únics com una lipsanoteca, un got de vidre del segle XIV únic a Europa que servia per contenir les relíquies i estava situat a la base de l'altar de la basílica. També s'exposarà el recentment atribuït Calvari de Joan de Joanes, un Sant Sebastià de Damià Forment que formava part del retaule major, i un Crist d'Ivori donat a Poblet per Pere Antoni d'Aragó, virrei de Nàpols, que formava part del conjunt funerari creat amb motiu de les exèquies al rei Alfons V el Magnànim.