Aquest 2020, el Festival REC de cinema de Tarragona afrontava l'any amb esperança i bones perspectives després de tancar la dinovena edició del desembre del 2019 amb números espectaculars, i sobretot, amb la mirada posada en un vintè aniversari que, tal com va preveure el director del certamen en aquest mitjà, s'esperava que posés «unes bases més solides per no haver de centrar-se a resistir, sinó a créixer i potenciar les seves apostes».
La incertesa impedeix saber quina serà la capacitat del món del cinema per organitzar certàmens, per produir tot allò que estava previst i per sobreviure a la crisi i la poca importància que es dóna al sector, així com tampoc per predir la resposta del públic, però, festivals com el REC mantenen encesa la maquinària que va dissenyant l'esdeveniment al llarg de l'any. Així, aquest dimarts 21 de juliol, s'han obert les convocatòries de dues seccions del festival, que se celebrarà del 2 al 8 de desembre, amb activitats prèvies durant el mes de novembre.
S'obren les convocatòries per a l'Opera Prima i Autors de Tarragona
Es tracta, per una banda, de l'Opera Prima, secció competitiva oficial per a films de nous directors que facin els seus primers o segons llargmetratges internacionals, per l'altra, Autors de Tarragona, per a curtmetratges d'autors locals. Ambdues inscripcions romandran obertes fins al 31 d'agost.
El director de l'esdeveniment va posar en relleu el passat desembre que «en els últims anys, sempre que ha sorgit algun obstacle ens ha fet més centrar-nos en la supervivència i en anar passant edicions que no pas en anar més enllà». Caldrà veure ara, amb una crisi sanitària que n'ha accelerat d'altres, com la que arrossega la cultura i el cinema, per extensió, com evolucionaran festivals com el REC, de mida mitjana.
El compromís de l'administració, clau per al sector
En aquest sentit, en un reportatge publicat pel TarragonaDigital aquest mes d'abril, en plena pandèmia, en què es feia una previsió i una avaluació del sector mirant enrere al funcionament passat d'aquest, el director de cinema tarragoní, José Luís Montesinos va repassar aquesta qüestió.
El director de 'Cuerdas' va assegurar que per mantenir el futur d'aquests festivals cal que les administracions «estiguin a l'altura i ajudar a la supervivència d'aquest tipus de festivals que generen un circuit d'exhibició per pel·lícules que, si no fos per aquestes oportunitats, tindrien problemes per tenir un espai a les sales comercials».