Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pinedo i Seritjol, a la presentació del festival Tarraco Viva 2021

El festival Tarraco Viva recupera les dates habituals amb una proposta renovada sobre la mort de Juli Cèsar

La mostra de divulgació històrica s'adapta a la pandèmia | Un 35% dels actes, en línia | Més de 200 propostes entre el 22 i el 30 de maig

Torna el mes de maig  i això vol dir que torna a emergir amb força el festival de divulgació històrica  Tarraco Viva. La mostra celebra aquest 2021 la seva vint-i-tresena edició —la segona en sis mesos, després de l'ajornament  de l'any passat— i recuperarà les dates habituals: deu dies de cultura i d'història entre el 22 i el 30 de maig. «Tornem amb un festival  que, malgrat les restriccions, aposta una altra vegada per molta qualitat», ha presentat Hermán Pinedo, conseller municipal de Patrimoni.

L'eix vertebrador de Tarraco Viva seran, enguany, els  idus de març i el final de la república romana: l'històric magnicidi de Juli Cèsar i les causes que el van motivar. «El patrimoni  sempre és una finestra que ens ajuda a entendre la història», ha explicat el director del festival, Magí Seritjol, «i mirar al passat sempre ens donarà eines per defensar-nos en el present». Seritjol ha recordat que «el gran tema de fons rere la mort de Juli Cèsar són les desigualtats socials», i ha aconsellat prendre nota de fets històrics com els idus de març «perquè són unes molt bones lliçons  per al present».

Tarraco Viva torna amb un festival semipresencial entre el 22 i el 30 de maig

La mostra apostarà enguany per una extensa programació  de vora 220 actes, on els grans protagonistes seran les plataformes virtuals  i els espais a l'aire lliure. Els organitzadors de Tarraco Viva han explicat que un 35% de les activitats seran en línia, i que el 65% presencial restant es durà a terme «amb totes les garanties i les mesures de seguretat» que la situació sanitària requereix. La mostra proposa una capacitat màxima de 10.000 persones al llarg del festival, i el gran escenari estrella serà el Teatre Auditori del Camp de Mart, amb un aforament reduït a 300 persones per activitat.

Pla obert d'un dels personatges romans i del públic que han participat en una de les activitats organitzades per Tarraco Viva que s'ha fet a l'amfiteatre romà de Tarragona.
Tarraco Viva és un dels festivals de divulgació històrica més importants de l'Estat | ACN

«La pandèmia  ens ha descobert espais diferents que abans ni tan sols utilitzàvem», ha recordat Pinedo. El conseller ha anunciat que el festival d'enguany incorporarà dos nous espais a l'aire lliure, les  escales romanes de la Torre dels Advocats i les graderies del circ a Sedassos, i ha valorat la proposta com una «promoció de la divulgació històrica» de gran valor per a la ciutat.

«Edició de transició» i un futur ambiciós a la vista: La pandèmia frena un festival en expansió

Tarraco Viva també «apostarà per la descentralització  cap als barris i per l'accessibilitat per a tothom», ha explicat el conseller, i pel talent de «la gent del nostre territori». Prop d'un miler de participants faran possible el festival, que es dibuixa com una «segona edició de transició» marcada per la pandèmia. De cara al futur, els organitzadors ja pensen en «ser molt més ambiciosos» i obren la porta a desitjos com la consolidació de sinèrgies amb altres ciutats mediterrànies, una línia estratègica que «malaradament, ara la pandèmia ha estroncat», tal com ha lamentat Seritjol.

La programació d'aquest 2021 recupera les exhibicions de gladiadors, s'estrenarà amb un debat sobre el final de la república romana i clourà amb un judici popular sobre la mort de Juli Cèsar on la participació ciutadana jugarà un paper fonamental en el veredicte. Tots els actes  necessitaran reserva prèvia i alguns d'ells forçaran un pagament simbòlic «no per recaptar, sinó per garantir que les reserves siguin reals i no es cancel·lin». Els organitzadors no volen que a les restriccions evidents se li sumin els seients buits.

Tarraco Viva estrena col·laboració amb la Sala Trono i no arriba a temps de recuperar l'arena de l'Amfiteatre

«Encara no és un Tarraco Viva que tingui la plena normalitat», ha confessat Seritjol, però sí que inclou grans accents com la inclusió de la virtualitat  o «l'estrena d'una nova col·laboració amb la Sala Trono», de la mà d'una sèrie de monòlegs  temàtics fins ara inèdits. Més enllà de Tarragona, el 23è Tarraco Viva també preveu activitats a altres municipis propers com Altafulla, Constantí, Cambrils o Vila-rodona, amb restes romanes de valor que s'inclouran al festival de divulgació.

Imatge d'arxiu de l'amfiteatre de Tarragona
L'arena de l'Amfiteatre de Tarragona no estarà a temps per acollir espectacles de Tarraco VIva | TarragonaDigital

Els organitzadors es resignen a una proposta «de petit i mitjà format» que veu llunyana la recuperació dels actes massius  que caracteritzen la mostra, i s'eleva enguany sobre un pressupost de  270.000 euros, molt més baix que en edicions anteriors. «Una espineta  clavada», ha reconegut Hermán Pinedo, serà no poder fer servir l'arena de l'Amfiteatre durant la mostra, degut a les tasques de manteniment i recuperació  que encara s'estan duent a terme. Patrimoni treballa amb la idea que l'espai «pugui reobrir  cap al mes de juny» la seva simbòlica arena, si bé l'espai superior al monument si que esdevé un dels escenaris  importants per al festival.

La mostra històrica ha anunciat també un sentit homenatge «a l'amic Marc Francesch», traspassat en un accident aeri a principis de novembre. Tarraco Viva torna a la capital, i ho fa amb un programa adaptat i a mig camí entre la prudència i la il·lusió. Ja ho diuen, que no hi ha pandèmia que tombi l'imperi de la memòria.