Siempre Fuertes De Konciencia, més coneguts pel seu acrònim SFDK, són tot un referent en el rap espanyol. El grup, compost per Acción Sánchez i Zatu, ha sabut, després de 25 anys, fer-se un lloc en la indústria de la música urbana marcant l'adolescència de molts joves. Ara, s'han endinsat en la polèmica després d'un concert a Vilanova de Sau, a Osona, el passat 23 d'agost, en què una espectadora va manifestar que «el contingut de les lletres del grup» feria la seva «sensibilitat». Per aquest motiu i la negativa d'SFDK de rebre «formació de gènere», el Festival BioRitme, organitzador del darrer concert, ha decidit no tornar-los a contractar.
Tal com informa 'El Confidencial', la polèmica va esclatar quan una dona, que va a assistir al concert dels sevillans al municipi osonenc, va dirigir-se al Punt Lila del festival, un espai gestionat per col·lectius feministes —amb el suport de l'organització— amb l'objectiu d'atendre, informar i donar suport a víctimes d'agressions masclistes o LGBTIfòbiques. Segons un comunicat emès per fonts oficials del festival i compartit en la seva pàgina de Facebook, la dona va expressar la seva ofensa i, acompanyada de la comissió de gènere, després d'acordar-ho amb aquesta, va decidir trobar-se amb els membres d'SFDK en acabar l'actuació per «traslladar-los la necessitat de formació».
Els mànagers van «ridiculitzar» la comissió de gènere
Així mateix, pel que assegura BioRitme, els sevillans es van negar rotundament. Segons expliquen al mateix comunicat, els mànagers d'Acción Sánchez i Zatu van «qüestionar, ridiculitzar i deslegitimar» la comissió de gènere i van rebutjar la reunió sol·licitada. Així mateix, els organitzadors han decidit que SFDK no tornarà a actuar al festival. Paral·lelament, BioRitme assenyala que, en transmetre'ls que farien públics els fets, l'equip tècnic del grup va «canviar de resposta» i va acceptar que la comissió es comuniqués amb els artistes. No obstant això, al·legant la presumpta actitud del grup, l'organització va optar per «posar fi al diàleg».
SFDK, sense resposta però amb una clara posició
Per la seva banda, ni els sevillans ni el seu equip tècnic han manifestat la seva opinió envers la controvertida decisió dels organitzadors de l'esdeveniment musical català. Fa més d'un any, en una entrevista a 'El País', el cantant i raper, Zatu, va explicar que, tot i no penedir-se de les lletres més grolleres, es replantejava el contingut d'alguns àlbums, els quals dubtaria publicar-los actualment. Llavors, reconeixia que cal «reeducar la societat» i que el rap està plagat de masclisme perquè, segons el sevillà, la mateixa societat és «masclista i ens hem criat així».