Fotografia de les aglomeracions en un tren de Rodalies el passat dijous, 22 d'octubre

FGC estrenarà «vagons del silenci» on es recomanarà no parlar per evitar transmetre el virus

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ho ha explicat aquest matí a 'RAC1'

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya estrenarà, en els pròxims dies, els anomenats «vagons del silenci». Es tracta d'un vagó per cada tren, que estarà senyalitzat, on es recomanarà als viatgers que no parlin per evitar la transmissió del coronavirus.

Així ho va anunciar el director general de FGC, Pere Calvet, el passat dilluns en una entrevista a la cadena SER. Segons el director, ja fa temps que l'operadora ferroviària treballa en aquest projecte, i no implicaria cap transformació que pogués afectar el funcionament normalitzat de les línies, ja que només s'haurien de col·locar senyals especials a les portes.

«Recomanem als viatgers que no parlin», explicava Calvet, una recomanació que ja s'ha repetit diverses vegades per part de les autoritats sanitàries. «Els viatgers no solen parlar, però per exemple per parlar pel mòbil és habitual abaixar-se la mascareta. O per menjar. És una qüestió de solidaritat», assegurava a l'entrevista a la SER. 

Una proposta que feia temps que es pensava

Alhora, aquest matí de dissabte, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha parlat sobre aquesta mateixa qüestió en una entrevista a 'Via Lliure' de RAC 1. En aquesta, ha assegurat que ja «feia setmanes que en parlàvem sobre la possibilitat de demanar silenci al transport públic, a banda de la resta de mesures». I veient aquesta necessitat, han fet el pas en la creació d'aquests nous vagons. 

«Recomanem que no es parli. Menjar està prohibit, ja que suposa treure't la mascareta, però no es pot prohibit parlar. És una recomanació», explicava el conseller. I en aquesta mateixa línia, han creat aquests vagons per respectar la voluntat d'aquelles persones que volen seguir aquesta recomanació. 

De moment, segons Damià Calvet, els 'vagons del silenci' només seran un de tots els vagons que conformen el tren. Tot i això, està sobre la taula l'opció d'afegir-ne més: «Depenent de com funcionin, encara en podem posar més».

«El transport públic no és un focus de contagi important»

D'altra banda, el director general de FGC insistia que el transport públic «és segur», encara que sí que reconeixia ser un espai on és «difícil fer un seguiment» de possibles contagis. Tot i això, sentenciava que «les estadístiques de tot el món demostren que el transport públic no és un focus de contagi important». 

Pel que fa a Damià Calvet, assegurava que el problema del transport públic està en l'hora punta: «Tenim el 100% de l'oferta de transport públic al carrer. Estem al màxim. No podem anar més enllà. El problema és l'hora punta: cal aplanar-la».