Els tests d'antígens no són del tot fiables. Un estudi acaba de confirmar que aquestes proves ràpides no detecten tots els casos de COVID-19. Això suposa un perill per a la població, ja que no se sap exactament quants casos positius hi podria haver ara per ara.
L'estudi determina la principal problemàtica dels tests d'antígens
El COVAG Study, realitzat per SYNLAB, les universitats alemanyes de Heidelberg i Graz i un gran centre de proves de COVID-19 a Stuttgart, demostra la inexactitud d'aquests tests. Els errors es produeixen quan les càrregues virals són mitjanes o baixes i és important no oblidar-se d'aquests casos.
Aquest estudi constitueix una de les avaluacions sistemàtiques més completes de les proves ràpides d'antígens en un entorn real.
La investigació confirma una precisió significativament menor de les proves ràpides d'antígens si es compara amb les proves PCR.
Els resultats assenyalen que la sensibilitat real de dos tests d'antígens comunament usats se situen només en el 60,4% i el 56,8%, respectivament.
La recerca ha confirmat també una menor sensibilitat de les proves d'antígens quan es tracta de detectar noves variants del coronavirus.
D'acord amb l'estudi, 338 dels 2.215 subjectes que van participar en la investigació van donar positiu en COVID-19 amb el mètode de prova PCR.
No obstant això, d'aquests casos positius, els dos tests ràpids d'antígens només van corroborar 204 i 192 participants, respectivament, com a portadors del coronavirus. És a dir, les proves van passar per alt a 4 de cada 10 persones que van resultar positives en les PCR.
La càrrega viral va ser el factor determinant per a la detecció de virus. Només els individus amb una càrrega molt alta es van detectar de forma fiable com a portadors de la COVID-19 amb proves d'antígens.
Cal no oblidar que el virus ja es propaga amb una càrrega viral mitjana o baixa, així que la manca de detecció és un problema.
Les variants són crucials a l'hora de detectar positius entre la població
Pel SARS-CoV-2 de tipus salvatge, la sensibilitat de les dues proves d'antígens va determinar un 87,7 i un 84,0%, respectivament.
Tanmateix, per la variant Alfa, la sensibilitat d'aquestes proves va ser només del 77,1 i el 72,3%.
En comparació amb altres variants que circulen, la variant Alfa té la menor desviació estructural del SARS-CoV-2 de tipus salvatge.
El coautor de l'estudi COVAG i director del projecte SYNLAB, Winfried März, subratlla que la investigació proporciona «valuoses troballes científiques» sobre les propietats de les proves ràpides d'antígens.
«Només amb proves específiques i fiables podem detectar les infeccions en una fase primerenca i interrompre les cadenes d'infeccions des del principi», ha afegit.
A més, cal tenir en compte la sensibilitat potencialment decreixent dels tests d'antígens amb les variants del virus. És fonamental quan la velocitat d'aquestes proves segueix sent preferible a la precisió de les PCR, segons März.
Cal no oblidar que s'ha de «minimitzar el risc de falsa certesa dels resultats de les proves». És de màxima importància conèixer els casos positius de contagi per COVID-19. D'aquesta manera, els subjectes contagiats es poden aïllar i tractar amb la medicació correcta en cas de ser necessari.
Es poden fer a casa
El passat 20 de juliol, el Consell de Ministres va aprovar la venda de les proves ràpides a les farmàcies espanyoles sense necessitat de mostrar recepta mèdica. No obstant això, és important saber-les interpretar.
Convé seguir minuciosament les instruccions d'ús del fabricant. El test s'ha de fer durant els set primers dies des de la infecció o en els cinc primers dies des de l'aparició de símptomes. És llavors quan la càrrega viral està en el seu punt més àlgid i el test d'antígens el detectaria millor.
En cas de dubte, el millor és acudir a un especialista que pot determinar si hi ha o no contagi per COVID-19.