Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa.

La fi de les mascaretes ja és aquí: Catalunya posa la data

Argimon assegura que entre tres setmanes i un mes després de retirar la mascareta en escoles es generalitzarà a la població

La Covid-19 es comença a veure com quelcom diferent. Ja no es detecta com una amenaça i ara, després de dos anys fatídics, sembla que s'hi comença a conviure amb certa normalitat. Com a mínim, això és el que es desprèn de l'última compareixença d'Argimon. 

I és que el conseller de Salut ha afirmat que entre tres setmanes i un mes després de retirar la mascareta en interiors a les escoles es generalitzarà a tota la població. 

En declaracions a La Xarxa, el conseller ha defensat aquesta retirada «gradual» i ha explicat que ho portaran al Consell Interterritorial aquesta setmana. 

La mascareta seguirà sent recomanable

Argimon, en aquesta línia, ha confiat que podran «persuadir» la resta de comunitats i que s'acabi apostant per aquesta estratègia. 

Persones amb mascareta caminant pel carrer
La mascareta, això sí, seguirà sent recomanable en molts espais de Catalunya. | Europa Press

Tot i això, ha afirmat que serà recomanable seguir portant-la en llocs de molta concentració, com el transport públic, o en el cas de persones vulnerables. També ha explicat que s'està revisant la decisió de mantenir les quarantenes en els centres d'educació especial.

L'amenaça de la setena onada, real

Argimon ha defensat la normalització poc a poc de la vida diària, tot i que ha dit que s'ha de ser conscient que una setena onada pot arribar. En tot cas, ha dit que si les coses empitjoren, s'haurà de fer un pas enrere.

Pel que fa a la nova vigilància de la covid que s'hauria d'establir a partir de l'abril, ha explicat que es deixarà de comptar cas a cas però que hi haurà un sistema de vigilància «reforçat» que permetrà conèixer una estimació de la incidència del virus, com passa ara amb la grip.

També se seqüenciaran tots els casos greus que arribin a l'UCI i aleatòriament casos comunitaris –ara es fa entre un 5 i un 8% de seqüenciació de casos positius-.

Finalment i pel que fa referència al conflicte obert entre Rússia i Ucraïna, el responsable del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha explicat que han enviat una llista al govern espanyol sobre el material d'ajuda que poden enviar a Ucraïna. 

Entre aquest material s'hi troben desfibril·ladors, respiradors i llits articulats. El conseller ha dit que també hi ha disponibilitat d'atendre ferits si fos necessari.