Cases amb foc darrere a La Palma (Gran Canària)

Recullen firmes perquè els qui han perdut la casa a La Palma no paguin la hipoteca

Moltes entitats han ajornat els cobraments davant les crítiques rebudes

Ja han passat més de dues setmanes des que es va iniciar l'erupció a l'illa de La Palma. El volcà Cumbre Vieja continua expulsant lava de manera violenta i creant noves colades. I aquestes continuen arrasant tot el que se'ls posa per davant, incloses les cases i explotacions agràries dels veïns de l'illa.

Els càlculs són que s'han perdut més de 1.000 edificacions, la majoria d'elles cases de persones desallotjades. Moltes d'elles han hagut de suportar el dur cop que és perdre-ho tot. Però és que a més es troben amb la realitat que han de continuar pagant la seva hipoteca.

El fet que els seus habitatges hagin quedat soterrats sota la lava no els eximeix de continuar complint amb les seves obligacions hipotecàries. De moment no són pocs els bancs que simplement han dit que ajornaran el cobrament del deute. No n'hi ha cap que hagi parlat d'una possible cancel·lació.

Davant aquesta situació moltes són les persones que s'han indignat. I com era d'esperar han volgut demanar solucions per als afectats.

Per a això s'ha creat una iniciativa en Change.org per a recollir signatures demanant que se'ls cancel·lin aquestes hipoteques. Gairebé 8.000 persones han signat aquesta iniciativa que es dirigeix a diversos bancs, però també a Pedro Sánchez i Pablo Casado.

La persona que l'ha impulsat mostra la seva solidaritat amb els habitants de La Palma. I és que en el seu missatge recorda que passaria si «en tan sols uns minuts perds tot allò pel qual has lluitat, i al que has dedicat la teva vida».

Insisteix en el fet que «el que per a la banca solament suposa una lleu minoració dels seus exagerats beneficis, pot significar la ruïna per a centenars de persones, que ni tan sols saben quan deixaran d'escoltar les explosions infernals d'aquest volcà». És per això que per a ella «cancel·lar les hipoteques és una qüestió d'humanitat».

El govern espanyol posarà més de 200 milions d'euros per a reconstruir La Palma

Cal recordar que el govern espanyol ja s'ha posat a la feina per a intentar pal·liar el desastre econòmic causat pel volcà. Ha estat el mateix president Pedro Sánchez qui anunciava un nou paquet d'ajudes. Aquestes ascendiran a un total de 206 milions d'euros, per a accions «urgents» de reconstrucció a la Palma.

Sánchez destacava que s'aprovessin mesures «molt potents» en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. Es destinaran per a «la reconstrucció d'infraestructures, la resposta al problema del subministrament d'aigua, també d'ocupació, d'agricultura, de turisme o de beneficis fiscals».

A més, la setmana passada s'aprovaven uns altres 10,5 milions que seran destinats per a compra d'habitatges i estris de primera necessitat. La portaveu del govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, deia que esperen comprar 107 cases «abans de finals d'any».

Pel seu costat, el govern de Canàries ja ha confirmat l'adquisició d'altres 20 habitatges. En total, el govern de les illes prepara ajudes per un total de 40 milions d'euros.

Aprovades les primeres indemnitzacions de les asseguradores

Mentrestant, el Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS) ha fet ja els primers pagaments als damnificats. Es tracta de la compensació als primers sol·licitants després d'haver perdut la seva casa. El total de transferències a 5 afectats ascendeix a 624.242 euros.

El CCS ha rebut fins al moment un total de 289 sol·licituds, 230 d'habitatges, 43 automòbils, 15 comerços i una indústria. Per poblacions, són provinents de Los Llanos de Aridane (201 sol·licituds), El Paso (73), Tazacorte (7), Breña Alta (4), Villa de Mazo (3) i Santa Cruz de la Palma (1).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.