El president de la Generalitat, Quim Torra, pronunciant el discurs institucional de Cap d'Any el 30 de desembre del 2019

La Fiscalia demana que es suspengui la inhabilitació de Quim Torra

Així ho ha anunciat aquest divendres en un informe

La fiscalia del Tribunal Suprem no s'oposa a suspendre cautelarment la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, ordenada per la Junta Electoral Central (JEC). A l'escrit dirigit a la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa i signat pel fiscal Pedro Crespo, el ministeri públic  considera «assumible» la petició de la defensa de Torra de deixar en suspens l'acord de la JEC  del passat 3 de gener que acorda aplicar-li la inhabilitació com a diputat del Parlament.

La fiscalia argumenta que «en ordre a la prudent i equilibrada preservació» dels «interessos públics», que podrien resultar «contradictòriament afectats» per la inhabilitació en un context «complex», aposta per no oposar-se a la mesura cautelar sol·licitada per Torra.

La pretensió de suspendre la inhabilitació no pot ser desqualificada d'entrada

El Suprem va rebutjar la setmana passada la suspensió urgent de la inhabilitació i va demanar a les parts que es pronunciessin sobre la mesura cautelar ordinària. «Aquesta fiscalia comparteix sense reserves el criteri del tribunal respecte de la suspensió cautelaríssima» pel fet que en el «temps que ha de dedicar-se a sentir a les parts» no creu que «pogués tenir lloc un desenvolupament dels esdeveniments determinant de la frustració irreversible del fi legítim del recurs».

A l'escrit de 21 pàgines, la fiscalia apunta que  la «complexitat» de la qüestió plantejada per Torra fa que la seva pretensió de suspendre la inhabilitació no pugui ser desqualificada d'entrada. «Necessàriament ha de ser objecte d'un debat de fons», diu el text, que cita la controvèrsia generada dins la pròpia JEC -sis membres van fer un vot particular discrepant-. A més, considera que la qüestió  pot generar «controvèrsies judicials paral·leles».

La fiscalia creu que la inhabilitació s'hauria de paralitzar

La fiscalia també apunta que l'aplicació de l'acord de la JEC implica la «privació immediata i definitiva de l'escó»  per part de Torra i diu que el ministeri públic «no pot desvincular-se de la dificultat de reversió de l'execució de l'acte impugnat, si eventualment es produís una decisió favorable a la pretensió» del president de la Generalitat. Per això, la fiscalia creu que la inhabilitació de Torra com a diputat s'hauria de paralitzar fins que la sala contenciosa-administrativa del Suprem es pronunciï sobre el fons de la qüestió.

També et pot interessar...