Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Carles Puigdemont en una compareixença a l'Alguer.

La Fiscalia no cursarà euroordres contra Serret, Puig i Anna Gabriel

No correrien risc d'entrar a presó en cas de tornar a trepitjar Espanya

Serret, Puig i Gabriel
Serret, Puig i Gabriel s'enfrontarien a penes d'inhabilitació i multes   | Catalunya Diari

Amb l'ombra de l'euroordre sobre Carles Puigdemont, la Fiscalia ha descartat cursar-la sobre tres dels sis polítics independentistes que van exiliar-se: Meritxell Serret, exconsellera d'Agricultura, Lluís Puig, exconseller de Cultura i Anna Gabriel, diputada de la CUP. Ho avançava l'agència EFE, apuntant que si tornessin a Espanya no entrarien a presó.

A què s'exposen si trepitgen territori espanyol?

Segons la font citada, els tres exiliats no correrien perill d'entrar a presó si decidissin tornar a territori espanyol perquè només se'ls podria condemnar per desobediència, arran de la seva participació en el referèndum de l'1-O. Es contemplarien  penes d'inhabilitació i multes, insuficients per cursar euroordre d'extradició, segons les fonts jurídiques consultades. Per tant,  se'ls detindria, però serien posats en llibertat  després de declarar. 

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

El cas d'Anna Gabriel, diferent

L'única dels exiliats que no formava part del Govern de Puigdemont és Anna Gabriel, actualment residint a Suïssa. És per això que la dirigent de la CUP mai ha estat acusada de malversació com la resta de consellers i mai s'ha arribat a plantejar dictaminar una euroordre  que l'afectés. Està només  acusada de desobediència

Els exconsellers Serret i Puig, en canvi, que es troben exiliats també a Bèlgica com l'expresident Carles Puigdemont, van ser processats el passat març pel jutge Pablo Llarena per presumpte delicte de malversació  de fons públics, a més de per desobediència. Tot i estar processats per malversació, el Ministeri Públic atribuiria ara la seva implicació en l'1-O a un delicte de desobediència, que acabaria en multes i inhabilitació, equiparant el seu paper al de Santi Vila, Carles Mundó o Meritxell Borràs. 

Puigdemont, en mans de la Justícia belga i vetat al Canadà

D'altra banda,  la justícia belga ha ajornat la vista per la tercera euroordre de l'expresident Carles Puigdemont fins al 16 de desembre.  La Cambra del Consell ha concedit l'ajornament de l'audiència que havia demanat el líder de JxCatper preparar amb més temps el cas.

La fiscalia de Brussel·les  decidirà «l'equivalència exacta» dels delictes pels quals es demana extradir l'expresidentCarles Puigdemont a Espanya durant el procediment. En un comunicat, la fiscalia ha recordat que es tracta d'un «procediment que està en marxa» a la Chambre du Conseil i que, per tant, «és massa aviat» per dir si els delictes pels quals el Tribunal Suprem reclama Puigdemont són associables a algun dels que hi ha al codi penal belga.

A més, l'autoritat d'immigració del Canadà ha denegat de nou l'autorització de viatge electrònica (AVE) a l'expresident Carles Puigdemont per visitar el Quebec, segons ha anunciat el seu equip. Ara, els seus advocats quebequesos i canadencs tenen previst recórrer la decisió a la Cort Federal del Canadà. En una entrevista recent al diari 'Le Devoir', Puigdemont ja va advertir que es podria querellar contra el Canadà si no responia la seva segona petició d'entrada al país. 

També et pot interessar...