Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La nau del carrer de Cervantes 35-37 de Reus

Fiscalia s'interessa per la llicència industrial del carrer de Cervantes de Reus

S'ha fet una petició d'informació a l'Ajuntament arran de la denúncia dels veïns de la Mineta

Fiscalia ha demanat informació a l'Ajuntament de Reus sobre la llicència industrial atorgada a una empresa de missatgeria al carrer de Cervantes. La denúncia de l'Associació de Veïns la Mineta hauria motivat que el fiscal fes una petició d'informació al consistori. Es tracta d'una nau industrial que havia quedat en desús, i que va tornar a tenir activitat, en aquest cas acollint una empresa de missatgeria.

Els veïns del barri van denunciar que el planejament urbanístic no preveu activitat industrial al carrer. De fet insisteixen que les escenes diàries que implica que la nau industrial tingui activitat evidencien que no es troba al lloc adequat. La denúncia la van posar contra l'Ajuntament i l'empresa després que el govern canviés de criteri i atorgués una llicència que, inicialment, havia denegat.

L'Associació de Veïns la Mineta ha emès un comunicat aquest dimecres afirmant que la fiscalia investiga la situació. A hores d'ara no hi hauria cap investigació oberta, sinó una petició d'informació. Seria després de rebre la informació quan correspondria obrir la investigació judicial si fiscalia, en aquest cas, ho cregués pertinent.

Fiscalia demana informació sobre la llicència industrial

L'entitat veïnal considera que hi ha indicis de tràfic d'influències per part de l'Ajuntament. El govern de Reus havia denegat la llicència inicialment a APSA Global Expres, que explota la franquícia de Nacex. Subratllen que hi havia un informe desfavorable i una comunicació de l'alcalde, Carles Pellicer, negant la llicència.

Passades les eleccions del 2019, però, el nou regidor d'Economia i Ocupació, Carles Prats, hauria autoritzat la llicència que prèviament s'havia negat. Aquest canvi de criteri és el que van denunciar els veïns, apuntant que no hi havia arguments que el justifiquessin. També critiquen que s'hagi fet cas omís a totes les al·legacions que van presentar.

En segon lloc, el veïnat també carrega contra la impunitat que consideren que té l'empresa per saltar-se normes urbanístiques i de circulació, a més d'ordenances fiscals. Segons han denunciat públicament, els camions que entren i surten de la nau industrial tenen problemes per maniobrar. Això implica, segons critiquen repetidament els veïns, que acabin fent maniobres incorrectes o que ocupin zones d'aparcament per assegurar-se tenir espai suficient per girar.

Preguntat per tot plegat, des del consistori reusenc s'insisteix que «l'Ajuntament no té coneixement que en cap cas s'hagi obert una investigació». El govern local manté que «la llicència d'activitat es va concedir d'acord amb els informes municipals». Pel que fa a la resta de denúncies veïnals, asseguren que «el seguiment de l'activitat no fa pensar que en cap cas s'hagin incomplert els requisits de la llicència».

Les mateixes fonts municipals insisteixen que «tot s'ha fet segons la normativa vigent i seguint el procediment establert». Afegeixen, també, que «l'Ajuntament no vol entrar en una discussió pública amb els promotors del contenciós». Els veïns, per la seva banda, insisteixen que no s'ha justificat de manera suficient el canvi de criteri que va tenir lloc durant l'any 2019.

Durant el mes de març, tal com expliquen, l'alcalde i el secretari general de l'Ajuntament de Reus van emetre un certificat desfavorable. Era la resposta a la petició de posar en marxa una activitat logística a la nau del carrer de Cervantes, al barri de la Mineta. L'informe indicava que no es podia autoritzar l'activitat perquè el Pla General d'Ordenació Urbana Municipal no ho permetia.

Segons la planificació actual, la zona és residencial i no s'hi contempla activitat industrial. Passades les eleccions del mes de maig, la competència de llicències l'assumeix Carles Prats com a regidor d'Empresa i Ocupació. És aleshores, tal com denuncien els veïns, quan es dona llum verda a la petició de l'empresa.

El PGOU sí que preveu activitat comercial als baixos de les cases que s'hi construeixin, i fins a petits tallers. Els veïns critiquen l'argumentació que va fer servir el govern per autoritzar la llicència. Expliquen que se'ls va dir que la nau ocupa la mateixa superfície que ocuparien els baixos de totes les cases que es podrien construir a la parcel·la. Per tot plegat van presentar un contenciós contra l'Ajuntament i l'empresa que el Jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona va admetre, i que es troba en fase d'al·legacions.