Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carme Forcadell i Dolors Bassa

Nou pas de la Fiscalia per acabar amb el tercer grau de Forcadell i Bassa

El ministeri públic també estudia el cas dels presos de Lledoners

Carme Forcadell i Dolors Bassa
Carme Forcadell i Dolors Bassa el dia que van ingressar a presó, el 23 de març de 2018. | ACN

La fiscalia ha presentat un recurs al Suprem contra el manteniment cautelar del tercer grau de Dolors Bassa i Carme Forcadell. Recorre així al tribunal sentenciador la decisió del jutjat de vigilància penitenciària número 1, que va rebutjar la mesura cautelar que plantejava el ministeri públic mentre estudia el fons del seu recurs. La fiscalia subratlla que la Llei Orgànica del Poder Judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracti de condemnats per delictes greus que puguin ser excarcerats. Al seu parer, cal una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar. També estudia la situació dels presos de Lledoners.

En el seu recurs al Suprem, la fiscalia també argumenta que tota aquesta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos, i ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.

El Suprem demana al Tribunal de Comptes si els presos i exiliats han pagat 4,1 MEUR

En un altre ordre de coses, el Tribunal Suprem ha acordat aquest dilluns demanar al Tribunal de Comptes un informe sobre els procediments de responsabilitat comptable contra els presos i exiliats independentistes per les despeses del referèndum de l'1-O. En concret, vol saber si han dipositat els 4,1 milions d'euros que el Tribunal de Comptes els va reclamar el 28 de gener del 2020. Ho ha fet a instàncies de l'Advocacia de l'Estat, que ha demanat tenir accés a aquesta informació abans de presentar el seu informe al Suprem sobre la petició d'indult.

La petició d'aquest informe allarga el procés per a la concessió —o no— dels indults. El Suprem no pot emetre el seu propi informe sense tenir primer el criteri de totes les parts. La Fiscalia ja s'hi ha pronunciat en contra, i tota la tramitació es troba a l'espera del document que presenti l'Advocacia de l'Estat. L'informe del Suprem és preceptiu, però no vinculant, i quan acabi tot el procés serà el Consell de Ministres qui adopti la decisió que consideri més oportuna.

En concret, la Sala II del Suprem ha demanat a la Secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes que li remeti les actuacions prèvies i altres procediments d'exigència de responsabilitat comptable que tingui en tramitació amb motiu de l'1-O. Vol que li enviï el sectes de liquidacions provisionals, i en particular la del 28 de gener del 2020 per acreditar si han fet efectiu el pagament de 4,1 milions d'euros que li va reclamar el 28 de gener del 2020.