Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 a la URV

El físic Àlex Arenas assegura que la tercera onada «serà un tsunami»

Es mostra molt preocupat per les dades epidemiològiques actuals

Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 a la URV
Àlex Arenas assegurà que la tercera onada «serà un tsunami» | ACN

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, s'ha mostrat molt preocupat per les actuals dades epidemiològiques a Catalunya. L'expert ha alertat que la pròxima tercera onada de la Covid-19 serà de tal magnitud que «com veieu no serà una onada, serà un tsunami». Arenas fa l'advertiment adjuntant una imatge sobre les projeccions fetes a partir dels models matemàtics utilitzats per predir escenaris de futur tenint en compte diversos paràmetres. 

En aquest sentit, el físic de la URV adverteix que «mantenint la capacitat de testeig i rastreig actual, sense canviar de fase, i assumint que no es tancaran serveis un altre cop al Gener -escenari optimista-, la projecció dels models ens presenten la tercera onada». «Un tsunami», defineix Arenas. De fet, aquest mateix dimecres l'investigador ha refermat la seva teoria assegurant que «no arribem a fase 2, de fet cap al tsunami» després de les dades de Salut d'avui.

Per tot plegat, i després d'un repunt de la velocitat de transmissió, l'Rt, en aquests dos darrers dies, Àlex Arenas indica que cal tornar a actuar de forma immediata. «O restringim més la mobilitat ara: adéu al pont, o molt probablement s'haurà de cancel·lar qualsevol reunió de Nadal».

El risc de rebrot puja per segon dia consecutiu a Catalunya

Màxima alerta a Catalunya abans d'afrontar el pont de la Puríssima, unes dates clau que decidiran la magnitud dels casos de coronavirus de les pròximes setmanes. Les dades epidemiològiques ja avisen que amb la petita obertura de restriccions la tendència comença a canviar i cal mantenir la precaució. Segons el darrer balanç de Salut, el risc de rebrot ha pujat 9 punts i ara se situa en 210. La velocitat de transmissió, l'Rt, també ha augmentat en cinc centèsimes arribant al 0,89. 

En canvi, la incidència acumulada en els últims 14 dies és de 256,84 per cada 100.000 habitants i l'índex de positivitat de les proves PCR torna a baixar i se situa en un 4,80%. Cal recordar, que l'OMS recomana que els països tinguin un índex per sota del 5%. Aquest dimecres, Catalunya ha registrat fins a  343.867 casos confirmats acumulats de coronavirus —312.245 amb una prova PCR o test d'antígens—, 1.462 més que en el recompte del dimarts.

La xifra de morts total se situa en 15.967, 39 més que els registrats el dimarts: 9.858 en hospital o centre sociosanitari, 4.327 en residència, 957 en domicili i 825 que no són classificables per falta d'informació. En referència als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 1.674, la qual cosa suposa un descens de 44 respecte a l'últim recompte. Un total de 449 pacients es troben ingressats en la unitat de vigilància intensiva (UCI) —de centres públics i privats—, cinc menys que en el balanç anterior.