El vicepresident Pere Aragonès i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, en una roda de premsa amb mascareta

Oficial: El document amb totes les mesures a Catalunya aquest Nadal

Pere Aragonès ha compartit aquest dimecres el pla definitiu que s'aplicarà a les festes de Nadal

Hem entrat el mes de desembre i aquest any el que més preocupa són les restriccions que haurem de complir durant els dies més assenyalats de les festes de Nadal. Finalment, el Govern ha anunciat ja el pla de Nadal on es detalla exactament què es podrà fer i què no per acomiadar aquest fatídic any.

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha compartit aquest dimecres les noves restriccions i normes que s’aplicaran els dies més importants de les festes, com són el 24, 25 i 31 de desembre i  l’1, 5 i 6 de gener.

Toc de queda i màxim de persones a les reunions familiars

Així, i segons ha anunciat avui el Govern català, el toc de queda s’allargarà fins a la 1:30 de la matinada els dies 24 i 31 de desembre. A més, durant la nit de Reis del 5 de gener el toc de queda serà fins a les 23:00h. La resta dels dies de les festes de Nadal es mantindrà la restricció original i tothom haurà d’estar a casa a les 22h.

Però l’ampliació del toc de queda no és l’única mesura que canviarà al territori català. La Generalitat també ha anunciat que les reunions familiars han de ser d’un màxim de deu persones, evitant en tot moment reunir-se amb aquells que no pertanyen al nucli familiar.  A més, s’aconsella que durant aquests dinars i sopars nadalencs no coincideixen persones provinents de més de dues bombolles de convivència.

Canvis a les reunions amb persones de residències i nou horari a l’hostaleria

Pel que fa als nostres familiars més majors, la Generalitat autoritzarà les trobades i visites a les residències d’ancians i també es permetrà la sortida dels residents amb els familiars als domicilis. Encara que es podrà visitar durant totes les festes, les residències seran especialment flexibles els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1, 5 i 6 de gener.

L’hostaleria també pot respirar momentàniament, ja que des del Govern han anunciat que els dies 24 i 31 de desembre podran tancar els seus negocis a la 1 de la matinada, combinant-ho així el toc de queda que s’imposarà  mitja hora després.  A més, els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1 de gener es permetran sis persones per taula als restaurants.

La mobilitat, l’única restricció que podria canviar amb l’evolució del coronavirus a Catalunya

Pel que fa a la mobilitat, i tenint en compte que els dies assenyalats s’haurà d’estar a casa a la 1:30h, el Govern ha confirmat que aquells catalans que es trobin fora del territori podran tornar al domicili familiar durant les festes. Per la seva banda, Pere Aragonès ha confirmat que les restriccions perimetrals dependran de les dades epidemiològiques i de l’evolució del virus a la comunitat.

Així, aquesta seria l’única condició que haurà d’esperar per saber-ne la resolució. Les dades dels últims dies a Catalunya demostren que s’està augmentant considerablement el risc de rebrot i la velocitat de transmissió del virus. Tot i que des del Govern asseguren que el pla de Nadal es mantindrà encara que empitjorin les dades, el Departament de Salut ja ha assegurat que si la velocitat de propagació (Rt) supera l’1, les mesures s’enduriran i afectaran principalment la mobilitat entre municipis.