Meritxell Budó i Pere Aragonès.

El Govern aplicarà el pla establert per Nadal encara que les dades no acompanyin

Els nens quedaran inclosos en el grup de deu persones

El Govern ho té clar: el Nadal seguirà amb el pla establert de flexibilitzacions encara que les dades de la Covid-19 no siguin favorables. L'auge de casos de coronavirus a Catalunya havia fet dubtar un executiu que, tot i insinuar que el pla per les festes de Nadal podria veure's alterat per alguns canvis, ara decideix tirar pel dret i no moure's ni un mil·límetre respecte del seu pla inicial. 

Segons avança 'Nació Digital', fonts del Govern asseguren que «el Nadal es farà tant sí com no». El que ja se sap, de fet, és que el confinament nocturn per Nadal i Cap d'Any s'iniciarà a les 1.30 hores de la matinada, mentre que la Nit de Reis començarà a les 23 hores. Així mateix, els nens estaran inclosos en els grups de deu persones màxims per les festes.

Les flexibilitzacions del toc de queda es mantindran

El Govern de la Generalitat ha decidit que durant el Nadal faran una excepció en els trams marcats pel procés de desescalada vigents en cada moment i que les flexibilitzacions del toc de queda aprovades pel Procicat s'aplicaran encara que les dades epidemiològiques empitjorin. En un comunicat, el Departament de Salut considera que aquestes són mesures de caràcter «especial».

Les dades epidemiològiques dels dos darrers dies mostren un empitjorament en el risc de rebrot i en la velocitat de transmissió del virus, el Govern es mostra optimista i té l'objectiu de revertir la tendència que les xifres comencen a mostrar deu dies després de la reobertura de bars i restaurants. Tot això, en uns dies en què s'ha d'anunciar si el pròxim dilluns Catalunya avança al segon tram del procés de reobertura, ho fa de manera asimètrica o es manté totalment en el tram 1.

En aquest sentit, cal recordar que per avançar de tram el Departament de Salut va fixar que la velocitat de propagació (Rt) no havia de superar el 0,9 —ara com ara està en 0,89—, si se situa entre 0,9 i 1 es mantindran les actuals restriccions, mentre que si l'Rt supera l'1, les mesures s'enduririen.