El president valencià, Ximo Puig, va prendre la iniciativa aquest dimarts, 1 de desembre, en la restauració dels ponts que, històricament, han unit la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana. Puig va passar la jornada a Barcelona, on al matí va pronunciar una conferència al Cercle d'Economia, on va exposar la teoria de la seva proposta; i a la tarda es va reunir amb el vicepresident en funcions de president Pere Aragonès, iniciant la seva posada en pràctica.
Puig crida a la via del diàleg «per una Espanya catalana», atraient-hi ERC i el PDeCAT
Puig ho té clar: cal refer ponts —minats amb el 'procés'— entre Catalunya i el País Valencià i establir una aliança entre les dues regions per «reformar Espanya». Ximo Puig va animar Catalunya a «superar el bloqueig» i deixar enrere la «deriva unilateral» i optar per la via dels acords i la cooperació, una estratègia on podrien coincidir no tan sols els socialistes catalans i els Comuns, sinó també ERC i el PDeCAT, les dues formacions independentistes abanderades de la via del diàleg.
Puig ha explicat que «la via valenciana proposa teixir aliances» i ha lamentat que les relacions institucionals entre el País Valencià i Catalunya s'han vist deteriorades durant els anys de 'procés'. «Hem perdut un aliat fonamental en la reforma del finançament», ha expressat, a tall d'exemple. I és que el president valencià creu que els seus ciutadans necessiten «una Catalunya forta» i que als catalans els cal un País Valencià «més visible».
El president de la Generalitat valenciana ha exposat «els grans canvis que l'Estat espanyol necessita». En primer lloc, creu que cal «corregir l'acumulació centralitzadora del poder a Madrid» i ha defensat l'harmonització fiscal perquè «no va en contra de l'autonomia fiscal, sinó contra l'abús de privilegis». «Això no va de banderes, va de drets i de persones», ha remarcat. En segon lloc, ha demanat centrar l'atenció en l'Espanya «interior» i la «invisible». En tercer lloc, ha reclamat una Espanya «cooperadora i equitativa», en què les comunitats puguin gestionar «les mateixes competències»: «No fer-ho té conseqüències», ha afegit Puig, que ha avisat que «l'infrafinançament públic genera desigualtat». Finalment, Puig ha advocat per una «Espanya catalana».
Puig i Aragonès es reuneixen i es comprometen a seguir treballant conjuntament
El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han coincidit en la voluntat de seguir cooperant «fluidament» per assolir «interessos compartits" entre l'administració catalana i la valenciana, com és el cas del corredor mediterrani. Fonts del Departament de Vicepresidència han explicat que la reunió que han mantingut ambdós mandataris aquest dimarts ha constatat la seva «sintonia en la lluita contra el dumping fiscal», tant a la Unió Europea com dins de l'Estat espanyol, per tal d'impedir la competència deslleial dels territoris que rebaixen la tributació de les grans fortunes per tal de captar-ne.
Segons aquestes fonts, Aragonès i Puig s'han intercanviat el pla per a la reactivació econòmica i protecció social de la Generalitat de Catalunya i el document de treball de l'estratègia valenciana per la recuperació i han abordat tant la pandèmia de covid-19 als respectius territoris com la situació política catalana, qüestió sobre la qual han contrastat «opinions clarament diferenciades». Així mateix, han expressat la voluntat del Govern i del Consell de proposar i gestionar els Fons Europeus de Reconstrucció.