Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Fixen l'edat mínima per posar-se la vacuna contra la Covid-19

De moment hi ha dubtes sobre si podria tenir efectes sobre les dones embarassades

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
De moment hi ha dubtes sobre si podria tenir efectes sobre les dones embarassades | Europa Press

Una comissió d'experts del Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units ha posat l'edat dels 16 anys com a llindar mínim que recomanen per començar a posar la vacuna de la Covid-19, el mateix dia que ha començat la distribució de la vacuna de Pfizer al país americà.

Al principi, el mateix grup d'experts havia valorat els 18 anys com a edat mínima, però després debatre-han decidit optar pels 16 anys com a edat mínima per posar-se la vacuna.

El comitè sol reunir-se habitualment per determinar el calendari anual de vacunes en els nens i revisar si fes falta. Aquesta vegada s'ha reunit per valorar la vacuna de Pfizer / BioNTech, a la qual han donat el vistiplau per administrar-la a joves de 16-17 anys després que ahir rebés llum verda per partir del regulador del medicament dels Estats Units, la FDA.

Tot i haver rebut la doble aprovació, els centres mèdics estan a l'espera que el director de la CDC, Robert Redfield, corrobori la decisió i doni permís als centres per fer les injeccions des d'aquest dilluns, 14 de desembre, després que aquest cap de setmana ja comencés a distribuir-se per tot el país la primera remesa de vacunes rebuda.

A l'espera que també es doni llum verda a la vacuna de Moderna, probablement la setmana que ve, tots dos laboratoris — Moderna i Pfizer — estan realitzant actualment assajos clínics de la vacuna en infants i adolescents per determinar si té en ells la mateixa eficàcia que s'ha demostrat amb els adults, així com determinar si té efectes secundaris.

Dubtes sobre les embarassades i els al·lèrgics greus

Aquest mateix comitè ha debatut també si és idoni que s'administri la vacuna a les dones embarassades o les persones amb un historial d'atacs anafilàctics i de greus reaccions al·lèrgiques a altres medicaments, que recentment van ser alertats per no rebre la vacuna després dels primers problemes a Regne Unit.

El doctor Peter Marks, responsable d'aquest comitè que va autoritzar la vacuna divendres, ha explicat que no es té constància d'efectes secundaris de la vacuna en dones embarassades, ja que no han participat en els assajos. Arribat el cas, seran els metges els que decideixin, cas per cas, si les dones embarassades l'han de rebre o no.

Pròximament s'espera que la CDC emeti noves guies que ajudin els metges a saber a quins col·lectius se'ls ha d'injectar la vacuna i amb quins tipus de persones cal analitzar més detingudament aquesta idoneïtat.

De moment, Pfizer, en col·laboració amb les empreses de missatgeria Fedex i UPS, així com amb el govern dels Estats Units, ja ha començat a distribuir els 2,9 milions de dosis que han arribat al país en aquesta primera remesa, i que s'administraran a la població en 600 punts de vacunació que estan repartits per tot el territori.

Als Estats Units, cada estat serà l'encarregat de demanar les dosis i d'administrar-les a la població, seguint una guia de grups de prioritat que establirà la CDC.

Les vacunes arriben als països occidentals

Ja són diversos els països del món que estan començant a vacunar la població contra la Covid-19, en un últim intent de frenar una pandèmia que ha posat al món en escac en els últims nou mesos, i a la qual, segons els experts, encara li queda corda.

Regne Unit va ser el primer país d'Europa en distribuir i administrar la vacuna de Pfizer, avançant-se als desitjos de la UE, que buscava una estratègia de vacunació comuna a tot el continent.

Va ser allà on van sorgir els primers problemes, ja que persones amb historial d'al·lèrgies severes a altres medicaments van mostrar les primeres reaccions adverses a la vacuna, i el Sistema de Salut Britànic (NHS) va emetre un avís demanant a la població d'aquest grup que no es posin encara la vacuna.

Rússia també va començar a vacunar a la seva població i ja ho ha fet amb unes 150.000 persones, de moment sense que es coneguin greus reaccions a la vacuna Sputnik. De fet, la universitat d'Oxford va anunciar que han començat a fer assajos clínics que combinen la vacuna russa amb la d'AstraZeneca per comprovar si, juntes, tenen millor eficàcia contra la Covid-19.

Els Estats Units també començarà aquest dilluns la vacunació i s'espera que la majoria de països europeus s'uneixin a la llista a principis de gener de 2021, un cop l'Agència Europea del Medicament doni llum verda a les vacunes i la Comissió Europea permeti la seva comercialització.