Les hores d'entrada i sortida dels alumnes de les escoles solen comportar, al voltant de diversos centres educatius, un problema de mobilitat. En el cas de Reus, en alguns col·legis s'han habilitat espais reservats en els quals, a les hores punta, no s'hi pot aparcar, sinó que s'han pensat per aturar el cotxe, deixar baixar la canalla i marxar. S'anomenen 'kiss&go' —s'han traduït en alguns llocs com 'petonet i adéu'— i volen servir perquè hi hagi una rotació ràpida de vehicles i evitar els col·lapses.
[predef]reus-144[/predef]
La capital del Baix Camp compta amb espais d'aquesta mena al voltant de tretze centres educatius: les escoles Joan Rebull, Sant Pau, Isabel Besora, La Salle, Mare Molas, General Prim, Pare Manyanet, Misericòrdia, La Presentació, Montsant, l'IES Baix Camp, l'institut Escola Pi del Burgar i l'EBM L’Olivera. Els darrers que s'han pintat són els de La Presentació, que s'has ubicat al carrer del doctor Robert i a l'Alt de Sant Pere.
La valoració general de les AMPA i les famílies consultades per TarragonaDigital és que, la mesura, serveix per reduir el problema de mobilitat, però és difícil solucionar-lo a causa del volum de vehicles que es concentren en pocs metres i en una franja horària molt curta. Precisament La Presentació és un dels centres en els quals la mobilitat presenta més problemes.
L'escola està envoltada de carrers d'un sol carril amb pocs espais d'aparcament i, per la seva proximitat, la plaça d'Antoni Sabater i Esteve, on hi ha la seu d'Aigües de Reus, «cada matí es converteix en un pàrquing» apunten algunes de les famílies de l'escola.
Al carrer de Josep Anselm Clavé també és habitual veure-hi cotxes sobre la vorera, igual que al carrer Alt de Sant Pere. Habilitar l'espai de 'kiss&go' «ha servit per rebaixar una mica el caos, però és impossible solucionar-lo del tot», asseguren algunes famílies. Amb la mateixa resignació ho veuen pares i mares d'altres centres educatius com el Joan Rebull o La Salle.
Molts vehicles concentrats en poca estona
Des de l'AMPA del Joan Rebull asseguren que, a les hores punta, gràcies al 'kiss&go' «és millor que abans, sí, per l'entrada i sortida dels nens és molt millor». Les famílies també apunten que no és fàcil que desaparegui del tot el problema. «Abans hi havia els cotxes aparcats, la doble fila, i algú que parava al carril que quedava», recorden. Ara, per contra, la zona on s'aparcava l'ocupen els vehicles que abans s'haurien aturat en doble fila, al carril dret de l'avinguda de l'Onze de Setembre.
Igual que en el cas de La Salle, on des de l'AMPA confirmen que «la situació habitualment es de col·lapse en les hores d'entrada i sortida a l'escola, hi ha manca d'agilitat». Com el Joan Rebull, està situada en una via de dos carrils per sentit. Durant les hores punta, queden reduïdes a un sol carril per sentit perquè, habitualment, el segon queda ple de cotxes aturats. «Si poguéssim deixar la canalla abans, potser no passaria», reflexionen a la vorera de l'avinguda de La Salle.
En casos com el Pare Manyanet, els veïns han arribat a fer públiques les seves queixes pels problemes de mobilitat que, asseguren, generen les famílies dels alumnes del centre. En el seu cas, asseguren, la situació s'allarga també durant el cap de setmana a causa de l'activitat del pavelló de l'escola. Denuncien dificultats per entrar i sortir de casa pels cotxes aparcats a les voreres o davant dels guals.
Asseguren estar disposats a tallar el carrer del Pare Manyanet perquè «provin la seva pròpia medicina, no podent arribar a l'hora a casa seva, o a l'escola, o a la feina, o estar una bona estona al vehicle sense moure's». Malgrat les queixes dels veïns de Mas Vilanova, des de l'Ajuntament de Reus es manté que aquests dispositius de mobilitat, a grans trets, registren «bons resultats».
Ampliar l'horari d'entrada
Algunes famílies apunten que un dels causants del problema és l'horari d'entrada. Asseguren que, si es permetés deixar els alumnes durant un marge més ampli de temps, no es concentrarien tants vehicles en una franja tan concreta. Afirmen que «si poguéssim deixar-los entre dos quarts de nou i les nou, no coincidiríem tots en els mateixos deu minuts».
En aquest sentit es mostra, també, el darrer estudi de la Fundació Jaume Bofill, dedicada a «impulsar iniciatives, recerques i debats per transformar l'educació a Catalunya». L'informe Educació a l'hora, uns altres horaris escolars són possibles, proposa «flexibilitzar els horaris d’entrada i sortida, de manera que les famílies i els alumnes tinguin possibilitats d’adaptar els horaris a la seva situació personal i possibilitats de conciliació».
Aquesta recomanació no es fa en clau de mobilitat, sinó que s'apunten altres beneficis per al sistema educatiu, els alumnes i els projectes de cada centre. Si bé actualment, en la majoria de casos, depèn de l'AMPA oferir un servei d'acollida abans de l'hora d'entrada, també és potestat de l'escola decidir obrir el centre amb més marge de l'actual, ja sigui per traslladar l'acollida a l'aula o, segons valora l'informe, arribar a «incorporar activitats participatives i d’explicació i reflexió sobre el programa d’activitats del dia».
L'altra cara de la moneda
També hi ha escoles sense problemes greus de mobilitat o, almenys, de volum de trànsit a les hores punta. Centres com el Pompeu Fabra o el Prat de la Riba no registren volums importants de cotxes a l'entrada i sortida de classe. En aquests dos casos concrets, algunes famílies afirmen que «la gran majoria venim a peu, som del barri». En el cas del Prat de la Riba, els espais d'aparcament del voltant del Mercat també serveixen per descongestionar qualsevol possible aglomeració. Al Pompeu Fabra sí que reclamen, des de l'AMPA, que s'actuï al carrer d'en Sardà. «Hi ha un pas de vianants, i els cotxes baixen força ràpid; hem demanat algun semàfor o alguna mesura, però no en sabem res».