Les patronals Foment del Treball i Pimec han demanat al Govern que autoritzi l'obertura de les botigues situades a l'interior dels centres comercials a partir de dilluns tot i no passar al tram 2 de la desescalada per l'empitjorament de les dades epidemiològiques. En un comunicat conjunt, PimeComerç i Foment Comerç han expressat la seva «disconformitat» amb la decisió de la Generalitat, que implica que els centres no puguin obrir, i consideren que hi ha un «greuge comparatiu manifest» en l'obertura d'una part del comerç i no de l'altra, només en funció de la tipologia o a seva ubicació.
D'altra banda, neguen que hi hagi una «vinculació directa» entre l'activitat i un creixement dels contagis i exigeixen una solució «justa i acordada». «Tot el comerç és un sector que està preparat, és segur i responsable, i que ha adoptat totes les mesures del pla Sectorial per mitigar el contagi de la pandèmia», afegeixen en el comunicat, en el qual recorden que ja es va acordar un acotament de l'aforament en una reunió fa més de dues setmanes entre les patronals, i els Departaments de Salut, Interior i Empresa.
Segons Foment i PimeComerç, l'afectació impacte de ple sobre 35.000 persones a Catalunya que treballen en establiments comercials situats dintre dels centres i recorden que aquest any ja fa 17 setmanes que estan inactius, incloent-hi l'actual campanya de Nadal, que concentra un terç e la facturació anual. A més, consideren que aquest fet s'agreuja quan des del mateix Govern es reconeix que no hi ha fons per destinar-los a ajudes per als afectats.
Comertia augura «conseqüències catastròfiques» amb el pont d'aquest cap de setmana
Precisament i sobre aquesta qüestió, Comertia, l'associació catalana del retail, va advertir ahir que no obrir els comerços dels centres comercials durant el pont de la Puríssima després que la Generalitat no hagi aprovat el pas al tram 2 de la desescalada comportarà «conseqüències catastròfiques». L'entitat recordava en un comunicat que aquesta setmana és «crucial» per a la campanya de vendes de Nadal i per recuperar les que no s'han pogut fer en les darreres setmanes.
Per tot això, reclama a l'administració ajuts econòmics a fons perdut en la línia d'altres països per compensar l'absència d'ingressos i evitar el tancament de moltes empreses. Al novembre, les vendes dels comerços adherits a Comertia ja han caigut un 30,1%. Aquest descens, a més, no té en compte l'alimentació bàsica, ja que aleshores la caiguda s'accentua fins al 34,6%. El confinament perimetral, amb les restriccions de mobilitat han suposat també una afectació de les vendes. En aquest mes de novembre, només una de cada quatre empreses ha tingut augment de vendes (24%), mentre que tres de cada quatre les ha disminuït (76%).
Les davallades s'han registrat en tots els sectors durant el mes de novembre, excepte en el de l'alimentació bàsica . D'altres, com la restauració i l'oci i la cultura es mantenen per tercer mes consecutiu com els sectors amb descensos més intensos, amb un 61,7% i un 54,8%, respectivament, seguit de la moda (-40,3%), Alimentació no bàsica (-32,9%), Complements de la persona (-22,4%), Altres -automoció i serveis- (-11%) i Equipament de la Llar (-3,3%).