candida auris

Els fongs mortals, cada cop més resistents degut al canvi climàtic

L’augment de les temperatures podria fer augmentar el nombre d’infeccions causades pel fong ‘Candida auris’, així com altres tipus de malalties produïdes per organismes similars

El canvi climàtic està sent decisiu per a l’expansió del ‘Cadida auris’, un tipus de fong mortal. Aquest microorganisme presenta resistència a múltiples medicaments i que es contempla com un potencial problema per a la salut pública durant els pròxims anys. En un estudi publicat a la revista ‘mBio’, els experts en microbiologia creuen que podríem estar davant del primer exemple de malaltia micòtica derivada del canvi climàtic.

Remarquen que l’escalfament global podria causar l’aparició de noves malalties produïdes pels fongs que avui en dia es desconeixen. I és que l’ascens de la temperatura arreu del planeta ha fet que, alguns d’aquests organismes, com la ‘Candida auris’, s’hagin adaptat a una temperatura més elevada i, en adaptar-se, irrompen a la barrera humana.

Aquest fong va aparèixer a la vegada a tres continents diferents (Àfrica, Índia i a Sud-amèrica), i de maneres totalment independents. A més, cada una de les branques del ‘Candis auris’ és genèticament diferent de les altres. Els investigadors no saben encara que va permetre que aquests organismes creixessin i causessin malalties. Tot sembla indicar, però, que la possibilitat més alta és que es tractés per un canvi tèrmic.

Microorganismes resistents a les altes temperatures

Les malalties causades pels fongs no són molt comunes en els éssers humans. I és que la resistència dels mamífers davant les malalties d’aquests microorganismes invasius s’explica per una combinació d’altes temperatures basals que creen una zona de restricció tèrmica i, a més a més, de determinats mecanismes de defensa en forma d’immunitat adaptativa i innata dels mamífers. En altres paraules, la majoria de fongs que es troben al medi ambient, no poden arribar a créixer amb la temperatura del cos humà.

Imatge de dos fongs al microscopi | Arxiu

Però amb aquest nou estudi que s’està desenvolupant, s’està veient que el fong ‘Candida auris’ és capaç de créixer a unes temperatures més altes que la majoria de les espècies properes a aquest microorganisme. Fins ara, els parents filogenètics de ‘Candida auris’ no eren capaços de tolerar les temperatures dels mamífers, però la seva adaptació a temperatures més altes podria ser una de les causes que contribueixin a l’aparició i extensió d’aquest fong.

Així doncs, una altra de les conseqüències del canvi climàtic serà l’adaptació dels fongs a temperatures més altes, cosa que els permetrà ser més tolerants tèrmicament. D’aquesta manera, podran traspassar la barrera tèrmica dels mamífers produint més i més problemes a mesura que avanci el segle i s’incrementi la temperatura del planeta terra.

També et podria interessar: