Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pisos en venda

Un fons voltor vol apujar un 82% el lloguer d'un centenar de famílies de Badalona

Els seus contractes finalitzen i ara els demanen més de 1800 euros al mes

Pisos en venda
Els fons voltor aprofiten per comprar habitatges a preus més baixos per després vendre o rellogar a preus més alts | ACN

 

96 famílies de Badalona veuen perillar casa seva  després que aquesta setmana hagin rebut un burofax en què el Lazora, la societat propietària dels habitatges,  els explicava que els apujaran un 82% el lloguer.  Fins ara pagaven 1.000 euros i ara els demanen més de 1.800 euros al mes.

Alex Blanco, un veí de Badalona, explica al programa ‘Planta Baixa’ de TV3 la situació que estan vivint: «He fugit de Barcelona pels preus abusius i ara que estic a Badalona hauré de tornar a marxar lluny de la ciutat, que és on tinc la meva feina. Tenim por de no poder pagar perquè ens plantegen uns preus molt abusius».

Com funcionen els fons voltors?

Els  fons d'inversió immobiliària funcionen a través d'entitats financeres que recapten els estalvis de particulars i d'empreses  per oferir més rendibilitat invertint els seus diners en el sector immobiliari. Se'ls coneix popularment com a fons voltor perquè aprofiten l'oportunitat de comprar a preus més baixos  per després vendre o rellogar a preus més elevats.

A Catalunya compren blocs de pisos o terrenys sobretot a l'àrea metropolitana i en zones cèntriques de grans ciutats. No són pràctiques il·legals, perquè aprofiten que se'ls acaba el contracte o que volen vendre els immobles. Això sí, els fons voltors han contribuït a fer pujar el preu del lloguer de manera abusiva fins al punt que algunes famílies no ho poden assumir.

El Sindicat de Llogaters assessora els afectats

El seu portaveu, Jaime Palomera, ha carregat contra la pujada del preu del lloguer «hi ha un sistema polític i econòmic que permet que els grans fons voltors aterrin a les nostres ciutats, acaparin milers d'habitatges, no paguin impostos pràcticament i puguin apujar el preu del lloguer a milers de persones».

A més, Palomera explica que«hi ha propietaris que imiten el que estan fent els fons voltor.  Cal regular el preu del lloguer perquè no s'especuli amb l'habitatge. En només cinc anys els fons voltor ja han adquirit el 5% de l'habitatge de lloguer espanyol.»

Cas d'acord a Sant Joan Despí

A Sant Joan Despí, 400 veïns van negociar durant mesos amb Mediasil Desarrollos i van aconseguir arribar a un acord que consisteix en un increment gradual del preu del lloguer del 20% els pròxims tres anys.  En el primer i el segon any de contracte es preveu un augment del 5% i el tercer any, d'un 10%. A partir del 2021 hauran de tornar a negociar les condicions del contracte.

Ho van aconseguir després de mesos de protestes i reunions  amb els propietaris. Alguns veïns d'aquest immoble tenen previst anar aquesta setmana a Badalona per assessorar i donar suport a les 96 famílies afectades.

També et pot interessar...