Apareix per primer cop a Espanya una formiga que pot deixar cecs els animals

L’espècie fa només un mil·límetre de longitud i ha estat detectada a Marbella. És originària d’Amèrica del Sud, la seva picada és dolorosa i viu amb altes temperatures

El canvi climàtic i la globalització estan afavorint l’arribada d’espècies invasores al nostre ecosistema, amb les greus conseqüències que això pot arribar a tenir. L’últim cas ha estat a Marbella, Màlaga, on ha aparegut per primera vegada a Espanya i a Europa una petita formiga que fa només un mil·límetre de llarg però que pot picar els humans i sobretot és molt perillosa pels animals, ja que els pot arribar a deixar cecs.

El seu nom és ‘formigueta de foc’ i és originària de l’Amèrica del Sud. Aquest nom li van posar precisament perquè la seva petita picada pot arribar a ser molt molesta per a les persones amb cremors i picors a la zona afectada. La troballa ha estat publicada recentment a la revista ‘Iberomyrmex’ per part de Xavier Espadaler, investigador i biòleg del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). 

Els animals de companyia es poden quedar cecs amb la seva picada
Els animals de companyia es poden quedar cecs amb la seva picada | Arxiu

 

Mascotes cegues per una formiga que encara es pot erradicar

Aquesta formiga pot provocar picades petites i doloroses als humans, però és molt més perjudicial pels animals. De fet, aquest minúscul insecte pot arribar a deixar cecs gossos, gats i qualsevol animal de companyia, així com altres espècies del nostre ecosistema. Per tant, l’arribada d’aquesta formiga invasora pot ser letal pel medi natural de tot Europa.

La detecció de l’insecte es va dur a terme gràcies a la trucada d’una persona a una empresa de control de plagues explicant que hi havia formigues molt petites i que picaven en un mur d’una urbanització de Marbella. De fet, fins ara només està present en 6 hectàrees d’aquesta urbanització i, en aquest sentit, els experts afirmen que encara s’està a temps de frenar la seva expansió. 

«Creiem que s’han de dedicar esforços per a erradicar-la, ja que fins ara encara seria possible»,  afirma Espadaler, avisant que si la plaga s’estén a més punts serà pràcticament impossible controlar la situació. La seva mida tan petita fa molt difícil la detecció d’aquest insecte de color marró.

Les onades de calor disparen les temperatures a valors molt elevats
Les onades de calor disparen les temperatures a valors molt elevats | Arxiu

 

Una formiga que viu amb altes temperatures

Es dona el cas que aquesta formiga viu en zones de temperatures elevades, raó per la qual es pot trobar a àmplies zones tropicals d’Àfrica, el Carib o el Pacífic, per exemple. Cada colònia de ‘formigueta de foc’ compta amb tants membres que fa que les formigues autòctones marxin cap a una altra zona per falta de menjar. 

Segons Espadaler, el fet que la Costa del Sol, on es troba Marbella, estigui tan urbanitzada i hi hagi temperatures elevades pot facilitar l’expansió de la formiga. En aquest sentit, el biòleg afirma que, si es vol eliminar la colònia, s’haurien de fer tractaments i deixar de regar els jardins de la urbanització durant anys.