Els millors forns artesans de Tarragona

Descobreix els forns de Tarragona i les seves comarques on encara es cou pa de manera artesana i amb tot el gust de la tradició flequera

El pa artesà s'està morint. La producció industrial, les grans cadenes de distribució, el pa de supermercat i benzinera, són un context on el pa pastat i cuit pels forns artesans tradicionals corre perill d'extinció. Es calcula que en tota la província de Tarragona només sobreviuen uns 250 forners artesans que, a més a més, no tenen relleu generacional clar. A la ciutat de Reus, per exemple, en només 5 anys la quantitat de fleques obertes al públic s'ha reduït a la meitat.

Tot i això, hi ha forners que aguanten i s'agrupen en associacions que reivindiquen el valor d'un producte únic i històric. El gremi de flequers tarragoní té més de 500 anys de recorregut i entén que la qualitat del seu pa només es pot obtenir per mitjans i tècniques tradicionals. Especialització i aposta per la qualitat són, doncs, l'únic camí de supervivència de la cultura del pa artesanal a Tarragona.

La Federació Provincial de forners artesans de Tarragona es crea el 1918 per unir els gremis comarcals, hereu del primer gremi tarragoní que data del 1483, en plena Edat Mitjana. Aquesta associació garanteix el respecte per a les elaboracions tradicionals i per la màxima qualitat dels productes que fan i venen, ja sigui pa, coques o pastisseria. Repassem, per comarca, els establiments i professionals que hi estan adscrits.

Alt Camp

Dos forns continuen al peu del canó (dels que formen part del gremi). El primer és el Forn de Pa de Mont-Ral, al carrer Julivert d'aquest poble de les Muntanyes de Prades. És un negoci familiar especialitzat en magdalenes (en fan fins a 28 varietats) i en els pans ecològics. Distribueixen els seus productes per diversos establiments del Camp de Tarragona. L'altre és el Forn de Pa Montserrat a l'Avinguda de Catalunya de Bràfim.

Una espiga de blat ecològic i sostenible
Hi ha forners que aguanten i s'agrupen en associacions que reivindiquen el valor d'un producte únic i històric| Cedida

Baix Camp

Al sud del Camp, trobem 6 forns associats al gremi. Quatre a Reus. El Forn Cabré  de la Plaça del Víctor, el Forn Mariné del carrer Llovera i el Forn Sistaré, forn centenari i artesà amb l'obrador central al carrer Ample però amb botigues a Prat de la Riba, Galanes, Amargura i Wad-ras. Lamentablement, en el moment d'escriure aquestes línies el Forn Batet de la Plaça de la Sang ha tancat les seves portes.

Fora de Reus, podem comprar pa artesà al Forn de la Pujada al carrer Major de la Selva del Camp o a Casa Ciurana 1980 de les Borges del Camp. Cal no oblidar que no tots els forns artesans estan adscrits a la Federació de Forners artesans i que, per tant, es pot trobar pa de qualitat en altres establiments a banda d'aquests.

Baix Ebre

Anem cap a les Terres de l'Ebre per destacar dos forns. El Forn Cal Portal al carrer de Sant Martí de Xerta i M. Fresquet Forners i Pastissers a Deltebre.

Mans pastant el pa
El procés artesanal de pastar el pa amb les mans | Cedida

Baix Penedès

Un únic representant al Penedès tarragoní,  el Forn de Pa Miret al carrer de Santa Anna del Vendrell, un forn especialitzat en pa fet amb farina ecològica.

Conca de Barberà

Així com a la Conca on el  Forn de Pa Germans Palau, al carrer River 42 de Montblanc, és l'únic associat al gremi provincial. Forn de tercera generació especialitzat en coques de Montblanc i coques de recapte.

Tarragonès

A la Plaça de la Font del Morell hi trobem el  Forn de la Plaça,  amb especialitat en carquinyolis, coques amb recapte, pa de pagès i pasta de full. A la ciutat de Tarragona el representant del gremi de Forners Artesans, al carrer Ramon i Cajal, 27.

Terra Alta

Acabem a l'Avinguda Aragó de Gandesa,  on el Forn Federico ofereix el tradicional pa de pagès, o innovacions elaborades amb olives o ceba. Destaquem també la seva pastisseria dolça.

Pa amb un ganivet
La molla de pa ullada característica del pa artesanal i de llarga fermentació. | Cedida