Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Fòrum d'Inversió Cat Sud, una oportunitat pels emprenedors del territori

Inversors de fora de la zona participaran en aquest fòrum el dia 31 de gener, on es presentaran alguns dels projectes de la demarcació amb més potencial

Els emprenedors i empresaris de Mont-roig del Camp ja poden sol·licitar les ajudes.
Els emprenedors i empresaris de Mont-roig del Camp ja poden sol·licitar les ajudes. | TarragonaDigital.com

 

Emprenedors i start-ups del territori tenen la possibilitat d'aconseguir finançament pels seus projectes el dia 31 de gener. Un any més, se celebrarà el Fòrum d'Inversió Catalunya Sud que té per objectiu connectar emprenedors amb inversors importants de fora del territori. La iniciativa la impulsen la Diputació de Tarragona, els Ajuntaments de Reus i Tarragona i la Generalitat de Catalunya a través de l'oficina d'Acció. Aquest és el tercer any consecutiu que se celebra aquesta jornada. Qui hi participa i amb quin objectiu?

Perquè el fòrum d’inversors

Abans que nasqués aquesta iniciativa l'Ajuntament de Reus i Tarragona tenien el seu propi fòrum d'inversió i la Diputació un altre. Així que la iniciativa neix amb la voluntat d'unificar esforços i poder treballar conjuntament amb ACCIÓ. Així ho explica el director de l'Àrea de Recursos Humans, Emprenedoria i Ocupació de la Diputació de Tarragona, Àlex Grau, a Tarragona Digital. 

L'objectiu d'aquesta iniciativa és molt clar:  «Ajudar a les start-ups del territori que es troben en un període incipient i necessiten inversió externa».  Fins ara els esforços orientats en potenciar el sector de l'emprenedoria o les start-ups s'han centrat a Barcelona i els seus voltants, per l'alta capacitat d'atracció de talent i empreses inversores. Però com explica Grau, l'emprenedoria és quelcom que es troba a tot Catalunya. «Sabem que hi ha iniciatives a tot el territori i volem que es quedin aquí i que gaudeixin d'oportunitats similars a les que tenen les empreses que hi ha a Barcelona».

Per això fins al dia 21 totes les empreses que ho vulguin poden presentar els seus projectes.  Del total d'empreses presentades es farà una selecció de les millors iniciatives. Els emprenedors escollits podran presentar els seus projectes al Fòrum que se celebrarà el 31 de gener al Palau Firal i de Congressos de Tarragona.

El perfil dels emprenedors

Com assenyala Grau se seleccionaran els projectes o start-ups «realment interessants». Han de ser iniciatives de caràcter global, és a dir, no poden ser projectes locals amb una aplicabilitat només pel territori, com podria ser una botiga de barri. Tot i que no és imprescindible que estiguin estretament relacionades amb la tecnologia, la majoria de les que es presenten són start-ups que, o bé tenen un component tecnològic, o bé necessiten la tecnologia per desenvolupar el seu producte o servei.

Establiu sinergies amb els altres emprenedors amb el sistema coworking.
Les start-ups o emprenedors del territori poden presentar els projectes fins al dia 21 de desembre  | TarragonaDigital.com

 

Això si, han de ser projectes que siguin fàcilment escalables, és a dir, que presentin possibilitats de creixement de negoci de forma més o menys ràpida  perquè siguin atractius pels inversors. De fet, una de les feines dels organitzadors del fòrum és assessorar les empreses abans del dia de la presentació perquè sàpiguen presentar el seu projecte de la forma més atractiva possible, i saber explicar bé aquesta capacitat de creixement.

Grau diu que cada any se solen escollir entre 5 i 8 empreses, de totes les candidatures enviades per participar en el fòrum davant dels inversors externs. En cada edició hi ha hagut  entre una i dues empreses de mitjana que han acabat consolidant un contracte de col·laboració amb algun dels inversors.

Que una empresa sigui escollida o no per un inversor extern no és fàcil. «Dependrà de la innovació que plantegi. Del fet que sigui un producte o un servei que pugui cobrir necessitats no cobertes», explica Grau.

La quantitat de diners que els inversors estaran disposats a donar dependrà de les necessitats de cada projecte. «Pot anar de 10.000 a 100.000 euros», per exemple. Una de les empreses que més èxit ha tingut i que va participar en un dels Fòrums és Captio.  Ofereix solucions tecnològiques per la gestió de les despeses d'empresa. «Ha aixecat diverses rondes de finançament per valors globals superiors al milió d'euros», explica Grau. I és que el Fòrum serveix per a un primer intercanvi entre emprenedors i inversors però les relacions es poden allargar. Captio és ja una empresa amb presència global i amb èxit. 

El organitzadors del Fòrum ajuden als emprenedors a preparar la presentació
Els organitzadors del Fòrum ajuden als emprenedors a preparar la presentació | TarragonaDigital

 

Una altra és Prokey Drinks que gràcies a la participació en el Fòrum va aconseguir finançament bancari per tirar la iniciativa endavant. Aquesta empresa es dedica a la producció de refrescos orgànics. Creatsens Health, una plataforma mèdica per monitorar la salut, també està en una ronda de finançament, gràcies al Fòrum.

Qui són els inversors del 3r Fòrum?

Com sempre acudiran en aquesta trobada inversors del territori i de fora. La majoria, com explica Grau, provenen de Barcelona i dels voltants. Entre els inversors es troben tres perfils d'empresa diferents.

Aquelles persones amb voluntat d'invertir en projectes i empreses petites.  La inversió en aquestes empreses no és la seva activitat principal, sinó una activitat més. En segon lloc,  inversors professionals, empreses que es dediquen únicament a això. Aquestes empreses solen apostar per projectes ràpidament escalables a través dels quals obtenir un rendiment econòmic.

I per últim, les acceleradores privades. Empreses que es dediquen a invertir en start-ups o projectes molt incipients per ajudar-los a créixer de forma ràpida. En aquest cas l'acceleradora fa una tutela del projecte i pot arribar a intervenir en la gestió. Cosa que no passa amb els inversors professionals.

El dia 31 de gener, doncs, les empreses seleccionades  tindran entre cinc i vuit minuts per presentar els seus projectes davant d'aquests perfils d'inversors. Un cop acaba la presentació hi haurà un espai de treball en xarxa, on els inversors podran preguntar de forma directa als emprenedors pel seu projecte i establir contacte. 

Les empreses podran preparar les seves presentacions que tindran una durada d'entre cinc i vuit minuts
Les empreses podran preparar les seves presentacions que tindran una durada d'entre cinc i vuit minuts | TarragonaDigital

 

Com explica Grau,  l'èxit d'aquesta iniciativa no es materialitza fins unes setmanes després. Una vegada una empresa s'ha interessat per un projecte s'obre un període de negociacions que pot durar. De fet, la col·laboració és mútua per les dues parts. I per tant, l'emprenedor també pot decidir si vol establir una col·laboració o no o amb quines condicions amb l'inversor. Però això, ja queda fora de les competències d'aquest Fòrum, que senzillament el que busca és connectar aquests emprenedors amb inversors.

Amb l'objectiu, tot plegat, de poder ajudar a les empreses del territori que tenen grans idees perquè puguin, també, arribar molt lluny sense haver de marxar de casa.